ZDRAVLJE

SRČANI UDAR ILI ŽGARAVICA: SIMPTOMI SU VRLO SLIČNI, ALI ZNATI RAZLIKE MOŽE VAM SPASITI ŽIVOTSnažna bol u prsima je signal koji će zasigurno privući vašu pažnju.

Iako se može ispostaviti kao znak za srčani udar, ovaj simptom može upućivati i na manje ozbiljno stanje – žgaravicu. Problem nastaje onda kada stvarno teško možemo uočiti razliku između ova dva stanja.

Međutim, simptomi se doista razlikuju. Što više znate, lakše je izbjeći oštećenje srca ako se ispostavi da bol u prsima aludira na srčani udar, odnosno, izbjeći ćete nepotrebnu paniku ako je doista riječ o žgaravici.

Zašto žgaravicu i srčani udar možemo osjećati slično?

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) i drugi gastrointestinalni problemi poput čireva, grčeva mišića u jednjaku, napada žučnog mjehura i pankreatitisa mogu uzrokovati bol na području prsa i druge simptome koji imitiraju srčani udar ili anginu. Neki ls anginom će opisati svoje stanje kao da im slon sjedi na prsima. Nejasnoća u simptomima uzrokovana je činjenicom da živci u želucu i srcu ne signaliziraju jasno mozgu od kud bol potiče.

Iako svaki pojedinac može osjetiti različite simptome, ovisno o želučanom ili srčanom stanju, postoji nekoliko načina uz pomoć kojih ih možemo razlikovati.

Ako je problem povezan sa srcem, vjerojatno ćete osjetiti stezanje, žarenje ili pritisak u prsnom košu. Ta se bol često pogoršava tjelovježbom ili teškim emocionalnim stresom. Može se proširiti na leđa, vrat, čeljust ili ruke, a često je povezana s:

Dodatni rizici povezani sa srcem su dijabetes, pušenje, pretilost, visoki kolesterol te srčane bolesti u obiteljskoj anamnezi. Dob također igra ulogu: bolest srca češća je kod muškaraca starijih od 45 godina i kod žena starijih od 55 godina.

VRIJEME BOLI KAO FAKTOR

Ako je problem povezan s probavnim sistemom, kao što je GERD, često je to snažnija bol koja se može izazvati uzimanjem masnog ili začinjenog obroka. Bol će se pogoršati kada osoba leži ili se savija. Želučana kiselina može doći u jednjak i tako ostaviti kiseli okus u ustima. No, liječnici upozoravaju da uvijek postoje iznimke.

AKO STE ZABRINUTI, JAVITE SE LJEKARU

Ako imate simptome o kojima niste sigurni, obratite se ljekaru. U slučaju da osjećate stezanje u prsima, znojite se te postajete blijedi i vrlo slabi (kao osjećaj da ćete se onesvijestiti) zovite, ili netko ko vam je u blizini, hitnu pomoć. Ako imate nelagodu u prsima koja je blaga ili prolazi dok ste u mirovanju, možda neće biti potreban hitan posjet, ali svakako, obavijestite svog liječnika. Zdravstveni djelatnik može napraviti dodatne krvne pretrage kako bi provjerio jeste li imali blagi srčani udar ili druge srčane tegobe, piše Gloria.

Ako se srčani udar tretira unutar 90 minuta od početka simptoma, oštećenje srčanog mišića može se znatno minimizirati.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top