BIH

Srbijansko selo leži na ogromnim količinama zlata: Mještani ne žele rudnikProjekt je u fazi istraživanja, a potrebno je kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate i nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi.

Bogato ležište zlata pronađeno je na lokalitetu Čoka Rakita u općini Žagubica na istoku središnje Srbije, oko tri kilometra jugoistočno od Projekta zlata Timok, izjavila je ministrica rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović.

Navela je kako su preliminarno određene dimenzije nalazišta 500 puta 250 puta 80 metara, a preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazuju da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, s ukupnim iskorištenjem zlata većim od 93 posto, objavljeno je iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

Đedović je poručila kako su potencijalne rezerve značajne s aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cijele zemlje, posebno za regiju istočne Srbije. Projekt je u fazi istraživanja, a potrebno je kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate i nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi.

Đedović ističe kako ovo potencijalno ležište daje dodatnu vrijednost ležištima koja su već otkrivena na projektu Timok kod Žagubice, koji realizira kanadska kompanija Dundee Precious Metals INC, koja je i objavila vijest o novom nalazištu zlata.

Napominje da spomenuti rezultati predstavljaju značajan korak naprijed u poznavanju geologije ležišta, ali još ne znače otvaranje rudnika.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top