Velika Britanija je već sastavila ‘crni spisak’ Srba iz Republike Srpske kojima će biti uvedene sankcije zbog neposlušnosti i ‘narušavanja integriteta Bosne i Hercegovine’, pišu jutros srbijanski mediji.

Informer piše da ovo kaže Matt Field, britanski ambasador u BiH, koji naglašava da članovi britanske vlade uveliko o tome raspravljaju iza zatvorenih vrata.

Field ističe i da zvanični London istovremeno lobira da što više država članica Europske unije podrži plan za kažnjavanje Srba i Republike Srpske!

“Britanski diplomata posredno potvrđuje da se intenzivno radi na tome da se sankcije ne uvedu samo čelnim ljudima RS, prije svega članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, već i običnim građanima za koje procjene da su ‘neposlušni’”, prenosi Informer.

“Vlada Velike Britanije vodi pregovore o sankcijama protiv određenih osoba i Milorada Dodika, ali iza zatvorenih vrata. Što se tiče individualnih sankcija protiv svih onih koji su na spisku, u ovom momentu se odvijaju rasprave, ne bih to komentarisao”, ističe Field, dodajući da Britanci istovremeno lobiraju da što više zemalja EU podrži njihov plan.

Diplomata Zoran Milivojević ocjenjuje da se i pretpostavljalo da će doći do ovakvih reakcija i da se očekuju žešći pritisci na RS.

“Ovo je još jedna potvrda ozbiljnog angažmana Velike Britanije u BiH, koja je počela imenovanjem specijalnog izaslanika Stuarta Peacha. Očekivano je pojačavanje pritiska na RS, zato što je to kontinuitet britanske politike. Treba podsjetiti da je Britanija 2015. godine sponzorisala rezoluciju o genocidu kojom bi se čitav srpski narod etiketirao kao genocidan, a koju je stopirala Rusija. Prije dva dana u Domu lordova (britanski parlament) maltene je zahtjevana intervencija u BiH, jer Britanci kažu da Dodikova politika može da izazove rat. To je jako oštra i radikalna politika”, upozorava Milivojević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…