Narodni pokret Srba sa Kosova “Otadžbina” saopćio je “uz tugu i razočarenje” da su stavovi Milorada Dodika o Kosovu u posljednjih deset godina poprilično problematični.

Istakli su da iako podržavaju Dodika u političkoj borbi da entitet Republika Srpska sučava nadležnosti nad poljoprivrednim zemljištem, šumama i vodama te odluku da ne provodi Inzkov zakon smatraju da politička elita iz Banje Luke želi žrtvovat Kosovo zarad svojih interesa.

“Jedan dio političke vrhuške je zagovarao da Srbija treba da se odrekne Kosova i Metohije, a da se okrene Republici Srpskoj i istu pripoji. Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije ‘Otadžbina’ je u više navrata kritikovao ove, prije svega antisrpske, stavove. Jer nije korektno da se sreća jednog dijela srpskog naroda temelji na nesreći drugog dijela srpskog naroda”, navodi se u saopćenju.

“U pravo-političkom smislu mnogo je lakše sačuvati Kosovo i Metohiju u sastavu Republike Srbije nego odvojiti Republiku Srpsku od BiH”, dodali su.

Smatraju da razni “non-paperi” iza kojih prije svega “stoji aktuelni režim u Srbiji” potvrđuje njihovo shvatanje.

“U njima stoji da se stvara Velika Albanija a u isto vrijeme i Velika Srbija. Velika Albanija se uobličava tako što se KiM odvaja od Republike Srbije i pripaja Albaniji i Velikoj Srbiji tako što se ona odriče od svoje južne pokrajine i pripaja Republici Srbiji”, navodi se.

Dodaju da se Vučić zalaže sa podjelu Kosova gdje bi Srbiji pripalo par sela sa sjevera, u čemu ga podržava Dodik.

“I ne samo to. Kada je 2013. godine Aleksandar Vučić napisao izdajnički Briselski sporazum Srbije sa KiM organizovali su protestni miting u Beogradu. Milorad Dodik im je obećao da će biti više od 50 autobusa sa Srbima iz Republike Srpske da budu prisutni na tom mitingu. I ne samo što autobusi nisu stigli u Beograd nego i oni koji su htjeli ličnim kolima da na miting dođu bili su sprječeni od vlasti Republike Srpske koja je nesebično podržala Briselski sporazum”, istakli su.

Dodaju da svih ovih deset godina lideri RS-a podržavaju su “izdajnički” režim u Beogradu.

“Nije bilo obilnije političke manifestacije u Srbiji, a naročito predizbornih mitinga na kojima čelnici Republike Srpske nisu prisustvovali. Čak na poslednjim izborima za grad Beograd dobar dio građana iz Republike Srpske sa dvojnim državljanstvom požurio je da glasa i da podrži SNS i Aleksandra Vučića”, navodi se.

Smatraju da će zbog obaveza prema onima koji su Vučića “doveli na vlast” da prepusti Kosovo teško moći da pomogne Srbima u RS-u.

“Tokom dolaske Milorada Dodika u Beogradu da iznese problem poljoprivrednog zemljišta, šuma i vode predsjednik Srbije je zaobišao temu pričajući nebuloze o autoputu BG-SA i aerodromu u Trebinju. Logično se nameće pitanje šta će Srbima i autoputevima i aerodromima ako izgubi zemlju od koje treba da živi. I koliko god da se Srbi u Republici Srpskoj nadaju podršci svog zemljaka iz Čipulića kod Bugojna ona će da izostane. Pod to drvce nema hlada, glasi srpska narodna poslovica sa Kosova i Metohije”, zaključuju iz “Otadžbine”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…