BIH

Sramotna poruka zloglasnih Pantera: U Zetri je bio logor za Srbe, a tamo se odlučuje o predsjedniku RS-aPetar Cvijetinović, predsjednik udruženja veterana “Garda Panteri”, izjavio je da su razočarani time što se u “Sarajevu odlučuje o predsjedniku RS-a”.

Udruženje veterana “Garda Panteri” održalo je jučer press konferenciju povodom političke i sigurnosne situacije u manjem bh. entitetu.

Panteri, čiji je vođa bio likvidirani kriminalac Ljubiša Savić Mauzer, ostali su u sjećanju mnogih Bošnjaka sa područja Bijeljine, Janje i Brčkog. Naravno, ne po dobrom, piše Oslobođenje.

Smatraju se odgovornim za mnoge zločine na tim područjima, iako niko od njhovih pripadnika nije procesuiran.

Petar Cvijetinović, predsjednik ovog udruženja, izjavio je da su razočarani time što se u “Sarajevu odlučuje o predsjedniku RS-a”.

– Mi kao veterani imamo odgovornost da brinemo o Republici Srpskoj. Trenutna politička i sigurnosna situacija u RS-u nije na zadovoljavajućem nivou, a eskalirala je nakon objave rezultata izbora. Teško smo razočarani činjenicom da se o predsjedniku RS-a odlučuje u Sarajevu i da odlučuje predsjednik CIK-a Suada Arnautović, a da se glasovi broje u Zetri koja je bila logor za Srbe. To je za nas stvaraoce RS-a mučna činjenica. U tu situaciju su nas dovele naše političke struture iz opozicije, rekao je Cvijetinović.

On je istakao kako Panteri imaju saznanja o mogućim neredima u RS-u.

– Osuđujemo kompletan govor mržnje, Srbi prema Srbima za nas je katastrofalan. Imamo saznanja kada je riječ o nemirima. Pojedine obavještajno radikalne strukture bliske opoziciji angažuju kriminalne strukture, to je vidljivo i ovdje u Bijeljini. Obavijestit ćemo MUP, angažuju se ljudi, spremaju protesti, nabavljaju gas maske. To nas brine, da ćemo doći u situaciju da udaramo jedni na druge. Mi smo uz legalne institucije RS-a, one koje je izabrala narodna volja, spremni smo ih braniti. Nećemo ulaziti u sukobe, ali ako dođe do napada na insitutucije, volju građana RS-a branit ćemo. Mi ćemo pozvati bratska udruženja, sljedeće sedmice se ponovo okupiti. Nećemo dozvoliti da trenutna situacija eskalira u nešto veće, kazao je on.

Dodao je da oni neće dozvoliti da se “dese nemiri i lupanje insistucija RS-a”.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top