ZDRAVLJE

Spriječite bol u vratu što prije: Evo nekoliko načina kako da to uraditePostoji nekoliko načina da se spriječi pojava bola u vratu, a neki od njih su održavanje pravilne tjelesne težine, jer prekomjerna težina može opterećivati mišiće vrata i pogoršati bol, zatim pravilno držanje i izbjegavanje dugotrajnog sjedenja sa pognutom glavom, podesite monitor na visinu očiju, koristite jastučić za podršku vrata i leđa.

Vježbanje vam može pomoći u jačanju mišića vrata i sprečavanju pojave bola. Važno je i pravilno dizanje tereta. Ovo treba obavljati sa ispravnim položajem tijela, savijte noge, držite teret blizu tijela, a ne udaljeno od tijela.

Postoje vježbe koje se mogu raditi kod kuće za jačanje mišića vrata i sprečavanje pojave bola. Neke od njih su okretanje glave, prvo udesno, zadržite 5-10 sekundi, a zatim ulijevo i ponovite. Podizanje brade, stojite uspravno, polako podižite bradu gore, držite 5-10 sekundi, a zatim se opustite. Ramena gore-dolje, podignite ramena prema ušima, držite 5-10 sekundi, a zatim ih spustite. Istezanje vrata, polako savijte glavu udesno, osjetite istezanje mišića u lijevom dijelu vrata, držite 5-10 sekundi, a zatim ponovite na suprotnu stranu. Lijekovi za bol u vratu se obično koriste za ublažavanje bolova i upale u vratu. To mogu biti lijekovi protiv bolova kao što su acetaminofen ili ibuprofen, ali i mišićni relaksanti koji opuštaju napete mišiće. U nekim slučajevima, kortikosteroidi se mogu dati u obliku injekcije kako bi se ublažila upala u vratu.

Postoje prirodne metode koje mogu pomoći u ublažavanju bola u vratu. To mogu biti istezanje vrata, primjena toplote ili hladnoće na područje vrata, kao i masaža. Također, vježbe disanja i tehnike opuštanja poput joge ili meditacije mogu pomoći u ublažavanju napetosti u vratu.

Bol u vratu sa desne strane može imati različite uzroke. To može biti zbog istegnuća mišića, okoštavanja kičme, hernije diska, upale ili pritiska na živce u vratu. Ako bol u vratu sa desne strane traje duže od nekoliko dana ili se pogoršava, važno je posjetiti ljekara kako bi se utvrdio uzrok i započeo odgovarajući tretman. Bol u vratu sa lijeve strane može imati slične uzroke kao i bol sa desne strane vrata, istegnuće mišića, herniju diska, upalu ili pritisak na živce u vratu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top