Sjedinjene Američke Države podijelile su s evropskim saveznicima obavještajne podatke koji pokazuju kako Rusija nagomilava vojne trupe u blizini granice, što može značiti i spremanje za brzi i veliki napad na Ukrajinu s nekoliko lokacija, piše Bloomberg. Kako se navodi, Sjedinjene Američke Države informacije su podijelile s nekoliko najbližih evropskih NATO saveznika, a karte koje su također dio obavještajnih podataka opisuju scenario u kojem bi ruski vojnici napali Ukrajinu s teritorije Krima, ruske granice i preko Bjelorusije, a u napadu bi moglo učestvovati i do 100.000 vojnika.

“Vojnici bi bili raspoređeni za operaciju na grubom terenu i zimskim uslovima. Također, napad bi podrazumijevao i opciju produžene okupacije ukrajinske teritorije”, navodi se.

Kako piše Bloomberg, brojni ruski vojnici se već nalaze na ovim pozicijama, a eventualni napadi na Ukrajinu bili bi podržani i iz zraka.

“Izvori su naveli kako je Moskva pozvala desetine hiljada rezervista. Objašnjava se kako bi uloga rezervista u svakom sukobu bila da osiguraju teritoriju u kasnijoj fazi bitke nakon što svoj posao obave taktičke trupe”, ističe se u tekstu.

Za ruskog predsjednika Vladimira Putina, Ukrajina predstavlja nezavršen posao. Nakon aneksije Krima 2014. godine, situacija na istoku zemlje ostala je gotova pa ista, a Rusija već sedam godina ne uspijeva izvršiti jači utjecaj na Ukrajinu kako bi spriječila njeno približavanje Zapadu, naročito NATO savezu što za Rusiju predstavlja “crvenu liniju”.

Iako je naglašavao kako ne želi rat, u prošlosedmičnom govoru Vladimir Putin je rekao kako mu je cilj da drži SAD i njihove saveznike “na ivici” što je duže moguće, te je naglasio da Rusija primjenjuje ovu taktiku “kako nikome ne bi palo na pamet da izazove sukob na ruskim zapadnim granicama”.

Ukrajinski zvaničnici: “Napad je moguć”

O potencijalnom napadu Rusije na Ukrajinu govorio je i ukrajinski general Kirilo Budanov koji je naglasio kako se Rusija sprema za napad krajem januara 2022. godine.

“Takav napad bi uključivao zračne napade, artiljerijske i oklopne napade te napade s mora, tačnije područja Krima. Također, napad bi uključivao i vojnike koji bi ušli u Ukrajinu s područja Bjelorusije”, rekao je general.

On je naglasio kako bi napad koji Rusija priprema bio daleko razorniji od bilo čega viđenog u sukobu koji je počeo 2014. godine, a u kojem je život izgubilo 14.000 Ukrajinaca.

Ministar odbrane Oleksij Reznikov boravio je prošle sedmice u Washingtonu te se također osvrnuo na ruske aktivnosti u blizini ukrajinske granice.

“Putin testira jedinstvo Evropske unije, NATO saveznika, ali i naše društvo. Testira Ukrajince, Poljsku, baltičke zemlje”, rekao je Reznikov.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…

UŽAS: U nesreći u rudniku 52 mrtvih

Broj mrtvih u nesreći u sibirskom rudniku u petak popeo se na…

“Covid-19 je nestao”. Šta se dešava u Africi?

Na prometnoj tržnici u siromašnom predgrađu Hararea Nyasha Ndou je držao svoju…