BIH

Spominju se i posljedice: Iz OHR-a poslali poruku vlastima RS zbog obilježavanja 9. januara– Učešće i prisustvo javnih službenika u takvim proslavama predstavlja očito nepoštivanje Ustava Bosne i Hercegovine – poručuju iz OHR-a

U bh. entitetu Republika Srpska se danas obilježava neustavni “dan RS-a”, a tim povodom su se oglasili iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Reakciju koju su objavili na društvenim mrežama prenosimo u cjelosti:

“Visoki predstavnik Christian Schmidt još jednom naglašava da postupci i aktivnosti vlasti Republike Srpske koji se obilježava i slavi Dan RS-a 9. januara mogu imati posljedice.

Učešće i prisustvo javnih službenika u takvim proslavama predstavlja očito nepoštivanje Ustava Bosne i Hercegovine, kao i otvoreno nepoštivanje ovlasti i odluka Ustavnog suda BiH koje su konačne i obavezujuće, te ih svi moraju poštovati.

Obaveza je svih – a prije svega predstavnika izvršnih, zakonodavnih i sudskih organa u BiH – da se ponašaju u skladu sa ustavnim i zakonskim poretkom zemlje i da se suzdrže od aktivnosti koje podrivaju izgradnju povjerenja i nespojive su sa evropskim vrijednostima inkluzije, tolerancije, pravde, solidarnosti i nediskriminacije.

Visoki predstavnik će nastaviti raditi na zaštiti Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini”, poručuju iz OHR-a.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top