ZDRAVLJE

SPAVATE DOVOLJNO, A I DALJE STE ISCRPLJENIPostoje 4. razloga za hronični umor

Kada se tokom dana osjećate umorno i iscrpljeno, a spavali su dovoljno, možda je u pitanju neki od sledećih faktora.

Ukoliko tokom dana ostajete bez energije za to nije krivac samo noćni san. Postoje četiri glavna razloga umora i nedostatka energije tokom dana, čak i kada spavate dovoljno sati noću.

 Vaše određene navike i unos pojedinih elemenata u organizam mogu biti ključni faktori.

Kada se tokom dana osjećate umorno i iscrpljeno, a spavali su dovoljno, možda je u pitanju neki od sledećih faktora. To jest, postoje četiri glavna razloga umora:

    Fizička neaktivnost

Vježbanje nije važno samo za održavanje vitke linije, već i za opšte zdravlje i energiju. Istraživanja su pokazala da već 20 minuta fizičke aktivnosti tri puta nedeljno može značajno poboljšati osjećaj energičnosti i odmornosti. Sem vježbanja, možete praktivovati brze šetnje, razgibavanje, trčanje ili vožnje bicikla.

    Nedostatak tečnosti

Nedostatak tečnosti u organizmu direktno utiče na količinu energije. Čak i manjak tečnosti može dovesti do naglog pada energije. Preporučuje se unos dovoljne količine tečnosti, posebno vode, kako bi se održalo adekvatno hidriranje.

    Nedostatak gvožđa

Nedostatak gvožđa u organizmu može izazvati simptome poput umora i smanjene koncentracije. Savjetuje se posjeta ljekaru kako bi se provjerilo da li postoji nedostatak gvožđa u organizmu, te preporučuje uključivanje namirnica bogatih gvožđem u ishranu ili uzimanje suplemenata u saradnji sa stručnjakom.

    Prekomjerna upotreba mobilnih telefona

    Već neko vrijeme upozorava se na sveprisutnu zavisnost od mobilnih telefona i ekrana, kao i na negativne posljedice plave svjetlosti koju emituju ovi uređaji. Ova svjetlost može narušiti prirodni bioritam, što može rezultirati osjećajem umora. Posebno se savetuje izbjegavanje gledanja u ekran uveče, pred spavanje.

Umor tokom dana često je posljedica naših navika i neadekvatnog unosa određenih elemenata u organizam. Najbolje ćete podići energiju kroz vježbanje, hidrataciju, održavanje nivoa gvožđa i smanjenje izloženosti plavoj svjetlosti mobilnih telefona.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top