ZDRAVLJE

SPASITE SVOJU ŠTITNJAČU UZ OVE NAMIRNICEOvo su namirnice koje ti mogu pomoći u borbi protiv bolesti štitne žlijezde.

Pojačana aktivnost štitne žlijezde (hipertireoza), smanjena aktivnost štitne žlijezde (hipotireoza) i Hashimotov tireoiditis, odnosno kronična autoimuna upala štitnjače najčešći su poremećaji štitnjače.

Štitnjača je važna za brojne funkcije u našem tijelu, a naročito za regulaciju metabolizma. Pokazat ćemo vam neke namirnice koje pomažu u oporavku ove žlijezde i to prema knjizi Anthonyja Williama. On u svojoj knjizi ponajviše ističe važnost voća i povrća iz organskog uzgoja jer su pesticidi jedan od okidača Epstein Barr virusa koji je najčešćei uzročnik bolesti štitne žlijezde.

Kao izuzetno korisnu William ističe i rikulu koja smanjuje čvoriće, tumore i ciste u štitnjači te pomaže u prevenciji raka štitnjače, zatim šparoge koje posve zaustavljaju i onemogućavaju širenje EBV-a, a od ostalog povrća važne su kupusnjače (cvjetača, kelj, rotkvice, kupus, brokula, prokulice…) krastavce češnjak zelenu salatu crveni luk krumpir rajčice batat.

Od voća se u knjizi preporučuje avokado jer sadrži oblik bakra koji se lako apsorbira, a podržava uravnoteženu proizvodnju hormona štitnjače T4 i T3. Banane i jabuke jer imaju antivirusno i protuupalno djelovanje, a bobičasto voće i nar također su poželjni.

Također tu su i gljive, one imaju ljekovita svojstva što znamo već odavna. Osim što imaju brojne dobrobiti za ljudsko zdravlje općenito, u kombinaciji s morskim algama posebno utječu na dobrobit štitne žlijezde. No gljive u kombinaciji s morskim algama, konkretno dulsom i kelpom, pomoći će da funkcija štitnjače bude pod kontrolom.

Od žačina korisni mogu biti timijan, korkuma, bosiljak, češnjak, sjemenke konoplje i sezamove sjemenke, ističe Misszdrava.

Zato prionite na posao i pronađite ponešto za seve kako biste na vrijeme spasili svoju štitnjaču.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top