Kancelar Njemačke Olaf Šolc (Scholz) ne želi da isključi bilo kakve mjere u borbi protiv korona virusa.

– Ne smije biti “crvenih linija”, ova pandemija nam je to zaista pokazala. Uvijek moramo da budemo spremni da preispitamo kurs ako to okolnosti zahtijevaju.Tada se mora djelovati brzo i odlučno – rekao je Šolc za list “Bild am zontag”, prenosi Deutschewelle.

Političar SPD ne odbacuje kategorički ni zatvaranje tokom božićnih praznika u Njemačkoj. Odgovarajući na pitanje, on je rekao: – Savezna vlada i pokrajine su upravo preduzele veoma rigidne mjere. Svakodnevno ćemo provjeravati kako se one sprovode i da li su dovoljne. –

Zabrinutost izaziva iznad svega, nova varijanta virusa Omikron. Stručnjaci očekuju da će se virus brzo proširiti u Njemačkoj i kao političari pozivaju na vakcinaciju i dopunsku vakcinaciju.

Ali, kada je riječ o vakcinaciji, i dalje postoji dio društva koji odbacuje vakcinu iz raznih razloga. Prema Institutu Robert Koh (RKI), 69,5 posto ukupne populacije u potpunosti je vakcinisano protiv virusa. 18,7 miliona ljudi (22,5 posto) primilo je dopunsku vakcinu.

Ipak, kancelar ne smatra da je Njemačka podijeljena na vakcinisane i nevakcinisane ljude.

– Ogromna većina građana se vakcinisala. Mnogi žele da to urade uskoro jer su prevazišli svoju zabrinutost – rekao je on. Šolc želi jedinstvenu Njemačku i rekao da je on “kancelar i nevakcinisanih”.

Različita mišljenja ne znače odmah podjelu društva, dodao je Šolc. 

– Mi možemo i da se svađamo. Uvjeren sam da većina nevakcinisanih, kao i ja, smatra da su ovi skupovi sa bakljama odvratni – rekao je kancelar. Prije nekoliko dana, protivnici korona politike prodefilovali su sa bakljama ispred kuće saksonske ministarke zdravlja Petre Keping (SPD).

Savezna ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (SPD) rekla je za novine medijske grupe Funke da su desničarski ekstremisti pokušali da se nametnu pokretu nevakcinisanih kako bi ostvarili sopstvene ciljeve. Nažalost, učesnici demonstracija nisu se dovoljno distancirali od njih.

Ona je upozorila na dalju radikalizaciju takozvanog pokreta kverdenkera. 

– Sklonost nasilju se povećava. Savezna kancelarija za zaštitu ustava sada je značajno pojačala posmatranje svih ekstremističkih dijelova pokreta. Pomno pratimo ove ljude – rekla je. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…