ZDRAVLJE

ŠOKANTNI REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA: ANTIDEPRESIVI ODUZIMAJU I DIO OSJEĆAJA UŽIVANJANova studija je otkrila da antidepresivi imaju nuspojave koje ljude mogu učiniti manje osjetljivim na pozitivne situacije.

Prema izvještaju “Irishexaminera“, studija, u kojoj je učestvovalo 66 dobrovoljaca, ispitivala je učinak antidepresiva na različite kognitivne karakteristike. Kao što su “učenje s pojačavanjem” i donošenje odluka. Davali su 32 osobe antidepresive tokom 21 dana. Ostali su uzimali “placebo” tablete bez medicinske funkcije.

Nakon procesa, uočeno je da su se pozitivne ili negativne reakcije onih koji su koristili antidepresive smanjile te je od njih zatraženo da popune lični izvještaj.

Barbara Sahakian, profesorica psihologije na Univerzitetu Cambridge, koja je vodila istraživanje, kazala je da je “emocionalna atrofija” uobičajena nuspojava antidepresiva.

Nasuprot tome, neki stručnjaci priznaju negativne efekte antidepresiva na koje se ukazuje u studiji, ali navode da su ti lijekovi “jedan od efikasnih tretmana” koji se koriste u borbi protiv depresije.

Stručnjaci naglašavaju da potencijalni rizici i koristi od upotrebe antidepresiva mogu varirati od osobe do osobe i da korištenje lijekova treba obavljati pod kontrolom doktora.

Studija je objavljena u časopisu “Neuropsychopharmacology”.

Posljednja istraživanja su pokazala da zbog raznih stresnih situacija građani BiH sve više posežu za tabletama za smirenje i antidepresivima.

Tako smo tako u prošloj godini tzv. “lijekova za sreću” uvezli i proizveli u vrijednosti oko 22,6 miliona maraka.

Dok s jedne strane u Bosni i Hercegovini iz godine u godinu raste potrošnja antidepresiva i anksiolitika (lijekovi čija je osnovna primjena vezana za terapiju stanja anksioznosti u okviru različitih psihijatrijskih poremećaja), s druge strane stručnjaci upozoravaju i na negativne učinke prečeste upotrebe tableta za smirenje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top