Nije lako pobrojati sve prednosti koje sok od paradajza ima kada je u pitanju zdravlje. Kada je svjež i bez dodataka, sok od paradajza je odličan izvor vitamina A i C, pa blagotvorno djeluje na imunitet, zdravlje zuba i kostiju. Bogat je vitaminom B6, za koji se vjeruje da razbija homocistein, aminokiselinu koja oštećuje krvne sudove. Sok od paradajza smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi zahvaljujući niacinu koji sadrži, poboljšava ten i stimulira probavu, kažu stručnjaci.

Nutricionisti savjetuju da je najzdraviji kada se pripremi u kućnoj radinosti jer kupovni može sadržavati dodatne šećere koji umanjuju njegova korisna svojstva. Ovo je najbolji sok za ishranu srčanog mišića. Koristan je i za djecu, i za žene, i za muškarce svih starosnih dobi.

 Nizak glikemijski indeks automatski svrstava sok od paradajza na listu namirnica za dijabetičare, a njegove prednosti su nizak sadržaj kalorija i visok sadržaj kalija. Međutim, navode nutricionisti, u nekim slučajevima, sok od paradajza može donijeti više štete nego koristi. Posebno, kod akutnog pankreatitisa i gastritisa. Osim toga, konzumiranje sa skrobnom hranom kao što su krompir, riža i hljeb može dovesti do stvaranja kamena u bubregu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Saznajte da li ste pod velikim stresom uz pomoć jednostavnog trika

Premda su naši mozgovi ”snažni” i moćni, objašnjavaju naučnici, istovremenu su i…