BIH

Snimka Putinovog nuklearnog voza izazvala paniku širom Evrope: Vojni analitičar predviđa tri scenarijaVojni ekspert nudi tri moguća razloga zašto se voz s opasnim teretom kreće po ruskoj provinciji.

Snimka ruskog voza koji prevozi opremu za nuklearno oružje u trenucima dok Rusija gubi kontrolu nad aneksiranim regijama na istoku zemlje izazvala je paniku širom Europe, ali prema riječima stručnjaka, možda ipak nije vrijeme za apokaliptične prognoze.

Voz je snimljen negdje u centralnoj Rusiji, navodno ide prema Ukrajini, a snimljena oprema pripada odjelu ruskog ministarstva odbrane koje se bavi skladištenjem, održavanjem, transportom i osiguranjem nuklearnog oružanja, objasnio je vojni ekspert Konrad Muzika.

Znači li to da se Putin u bližoj budućnosti sprema upotrijebiti to oružje?

Prema riječima analitičara, to baš i nije istina. A kako u Rusiji nije ništa slučajno, tako ni ova snimka nije slučajno procurila u javnost u trenucima dok Rusi u Ukrajini nižu gubitke.

Vojni ekspert nudi tri moguća razloga zašto se voz s opasnim teretom kreće po ruskoj provinciji.

– Prvi razlog je što Putin želi pokazati Zapadu da je situacija u Ukrajini definitivno eskalirala. Druga dva razloga su ipak puno realnija. Jesen je uobičajeno vrijeme za vježbe Strateških raketnih snaga ruskih jedinica tako da vjerovatno opremu prebacuju na mjesto treninga. Ne treba ni zanemariti vojnu vježbu ‘Grom‘, koja se odvija u oktobru, a ‘nuklearni voz‘ je samo dio tih vježbi – kazao je Muzika.

Međunarodni analitičari, međutim, sugeriraju da je vjerovatnije da će ruski predsjednik Vladimir Putin spremnost na posezanje za nuklearnim oružjem pokazati na Crnom moru. Viši odbrambeni izvor tvrdi da svako korištenje nuklearnog oružja predstavlja velik rizik jer nešto uvijek može poći po zlu, prenosi Jutarnji list.

“Može doći do greške prilikom ispaljivanja i nuklearna bojeva glava može pogoditi ruski grad blizu ukrajinsko-ruske granice poput Belgoroda. On bi tada morao podići intenzitet sukoba”, rekao je izvor za The Times.

Izvori su rekli da je Sjevernoatlantski savez (NATO) državama članicama i drugim saveznicima poslao izvještaj u kojem stoji da se očekuje da će Rusija testirati svoje bespilotno podvodno plovilo Posejdon koji se može naoružati nuklearnom bojevom glavom. Dok američki dužnosnici pripremaju reakciju, NATO je navodno notirao da ruska nuklearna podmornica K-329 Belgorod ide prema Arktiku. Podmornica Belgorod operativna je od jula ove godine.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top