Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Amine Omeragić zbog krivičnih djela razbojništvo i prouzrokovanje smrti iz nehata Maide Gogalije (85).

Omeragić se, kako navode iz Tužilaštva KS-a, tereti se da je 7. novembra 2016. godine u popodnevnim satima došla do stana u vlasništvu 85-godišnje M.G. u ulici Edhema Eke Džubura u Općini Ilidža. Lažno se predstavljajući da je poznaje ušla je u stan oštećene koja joj je napravila kafu u koju je optužena krišom stavila neutvrđenu količinu lijeka Klozapin od kojeg je M.G. nedugo nakon toga umrla.

– Optužena je iz stana oštećene uzela dva zlatna prstena, jedan zlatni lančić i oko 200 KM. U optužnici je postupajući tužilac predložio sudu produženje pritvora optuženoj. Za glavni pretres postupajući tužilac predložio je sudu saslušanje deset svjedoka, potom, šest vještaka i izvođenje više od 30 materijalnih dokaza, stoji u saopćenju sarajevskog Tužilaštva.

Nakon što je starici u kafu stavila Klozapin, kako smo ranije pisali, Omeragić se i sama onesvjestila nakon pljačke i pronađena je bez svijesti u hodniku Maidinog stana, dok je staricin leš pronađen u jednoj od soba u stanu, javlja Oslobođenje.

Omeragić, inače liječena narkomanka, za kojom je i srbijansko pravosuđe raspisivalo potjernice, jer se sumnjalo da je u toj zemlji drogirala i pljačkala starije žene, tada se navodno predozirala metadonom. S obzirom na njenu prošlost odmah se posumnjalo da je ona na prevaru ušla u stan starice te da joj je u kafu stavila tablete koje su Gogaliju uspavale dok je ona nesmetano mogla pokupiti novac i zlato, koji su kasnije pronađeni u njenoj torbi.

Omeragić je, kako je Oslobođenje već pisalo, hapšena i u martu 2018. zbog krađe počinjene u Zenici po istom scenariju kao i ranije. Ona je zbog potjernica koje su za njom bile predana sarajevskom Tužilaštvu gdje je i saslušana, a potom i puštena.

Zbog krađa u Srbiji je privođena skupa sa Željkom Paunovićem. Ranije se nezvanično moglo čuti da Omeragić i u BiH ima pomagača, ali njegov identitet nikada nije otkriven.

Inače, za Aminu Omeragić se moglo čuti da je laborant, a znanje stečeno u ovoj oblasti je vješto koristila kako bi pomiješala tablete i stavila ih u kafu koju pije žrtva koju ona prethodno odabere. Navodno ih je pomno birala i to uglavnom starije žene, a za svaku žrtvu imala je određenu dozu koju bi im davala. Ta doza bi kod njih izazivala stanje slično komi. Kad se žrtva onesvijesti Omeragić bi žrtvu pokrala i pobjegla. Ipak, do sada nikako nije bila pritvorena.

Klozapin, je atipični antipsihotik i derivat dibenzodiazepina. Koristi se za liječenje shizofrenije kod pacijenata koji ne reagiraju adekvatno na liječenje ostalim antipsihoticima zbog njihove nedovoljne učinkovitosti, nemogućnosti postizanja učinkovitih doza ili zbog nepodnošenja nepovoljnih učinaka tih lijekova. Klozapin se daje pacijenatima koji su imali neadekvatne reakcije na barem 3 različita antipsihotika (iz najmanje 2 različite kemijske skupine) tijekom prethodnih 5 godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…