ZDRAVLJE

SMRT SE MOŽE PREDVIDJETI ČAK 14 GODINA UNAPRIJED?! SVE ZAPOČINJE PROMJENOM KOJA JE NA PRVI POGLED DOBRAKrvni tlak u kasnijoj fazi života počinje lagano padati, i to oko 14 godina prije nego što će nastupiti smrt, pokazalo je istraživanje.

Do ovog zaključka došli su naučnici tokom promatranja zdravstvenog stanja 46.634 Britanca koji su umrli u 60. godini života ili kasnije, a uzorak je obuhvatio ljude koji su bili zdravi, ali i one koji su imali demenciju te bolesti srca.

Krvni tlak je najviše padao kod pacijenata oboljelih od demencije, zastoja srca, gubitka težine u kasnim godinama i onih koji su obično imali visoki tlak. Smanjenje je na duge staze zabilježeno i kod pacijenata bez bilo koje od navedenih dijagnoza.

Dodaje se kako i liječnici i istraživači moraju obratiti pažnju na to što pad krvnog tlaka zapravo znači za starije pacijente. Iako postoji još znakova koji ukazuju na blizinu smrti i javljaju se samo nekoliko godina prije, visina tlaka i sve promjene vezane uz nju najočitiji su pokazatelji. To je ponajviše zato što se krvni tlak može brojčano izmjeriti, često se mjeri i prate ga liječnici, kao i sami pacijenti.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top