ZDRAVLJE

SLUČAJNO OTKRIĆE NAUČNIKA POMOGLO U LIJEČENJU MALARIJENaučnici su pronašli prirodnu vrstu bakterije koja može pomoći u zaustavljanju prijenosa malarije s komaraca na ljude.

Do ovog otkrića je došlo slučajno, nakon što kolonija komaraca u jednom eksperimentu nije razvila parazit malarije.

Istraživači kažu da bi bakterija mogla biti novi način za borbu protiv jedne od najstarijih bolesti na svijetu, koja svake godine ubije 600.000 ljudi, piše BBC.

Sada se izvode ispitivanja koja procjenjuju sigurnost u stvarnom svijetu.

Naučnici u istraživačkoj ustanovi u Španiji, koju vodi farmaceutska kompanija GSK, došli su do ovog otkrića nakon što su primijetili da je kolonija komaraca koja se koristila za razvoj lijekova prestala prenositi malariju.

Tim je zamrznuo uzorke iz eksperimenta iz 2014. i vratio im se dvije godine kasnije kako bi istražio što se dogodilo.

Dalja ispitivanja su otkrila da je specifični soj bakterije TC1, koji je prirodno prisutan u okolišu, zaustavio razvoj parazita malarije u crijevima komaraca.

Novi podaci objavljeni u časopisu Science pokazuju da bakterije mogu smanjiti broj parazita kod komaraca do 73 posto. Bakterija djeluje lučenjem male molekule, poznate kao harmane, koja inhibira rane faze rasta parazita malarije u crijevima komaraca.

U saradnji sa Sveučilištem Johns Hopkins, znanstvenici GSK-a otkrili su da harmane komarac može progutati ako se pomiješa sa šećerom, ili ga može apsorbovati kroz kutikulu u kontaktu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top