U većini mjesta u Sloveniji tokom cijelog dana pada snijeg. Na pojedinim putevima saobraćaj je usporen, na mnogim mjestima je došlo do proklizavanja kamiona i nezgoda, a u pojedinim dijelovima Štajerske, Koruške i Primorske smanjena je opskrba električnom energijom, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nismo uočili nikakve probleme u saobraćaju sve do pet ujutro, kada je prvi kamion proklizao na području Celja, a kasnije i u štajerskom dijelu. To su posljedice velikog priliva kamiona iz Austrije. Bio je jedan od najzahtjevnijih zimske akcije za Dars, mislim da nas snijeg nije iznenadio, više od 200 operativaca brinulo je o sigurnim i prohodnim autoputevima”, rekla je Jana Vrhovnik iz Darsa.

Na štajerskoj autocesti između Dramlja i priključka Celje istok prema Ljubljani zatvorena je traka zbog proklizavanja kamiona. Od Maribora do Celja došlo je do velikog kašnjenja. Putovanje od Maribora do Ljubljane je više od dva sata duže nego inače.

Obavezna je upotreba lanaca na putevima preko prevoja Predel, Korensko sedlo, Ljubelj i Jezerski vrh. Zatvoren je put preko prevoja Vršič i Volče – Solarji.

U Ljubljani je palo oko 20 centimetara snijega, u Mariboru oko 13, a najviše, od 15 do 20 centimetara, palo je u nizinama Notranjske. U Kranju je snježni pokrivač debljine 24 centimetra, u Cerkničkom jezeru 23, u Idriji i Kočevju 21, u Ptuju i Celju 12, u Novom mestu i Postojni osam, a u Murskoj Soboti tri centimetra.

Na više mjesta u Koruškoj i Štajerskoj prekinuta je opskrba električnom energijom.

Telekomunikacione veze su na pojedinim mjestima u prekidu. Vatrogasci intervenišu na mnogim mjestima zbog oborenih stabala i pokidanih električnih instalacija. Do nestanka struje došlo je i na manjem području Gorenjske, na granici sa sjevernom Primorskom u mjestu Podbrdo.

U Koruškoj su se zbog obilnog snijega urušila dva dalekovoda, i to na području Črne na Koroškem i Mežica. Problema ima i u opštini Podvelka i u Logarskoj dolini.

U pojedinim dijelovima Koruške drveće i dalekovodi se i dalje lome pod teretom snijega, pa je broj kupaca bez struje zapravo sve veći u odnosu na jutro. Bez struje je trenutno 429 kupaca, uglavnom u Črni, Mežici i Slovenju Gradec. Situacija u Štajerskoj se smiruje. U jutarnjim satima na području Pohorja i Slovenskih gorica bez struje je bilo 157 kupaca.

Na Tolminskom i Idrijskom području bez struje je u jutarnjim satima bilo oko hiljadu kupaca. Većina kvarova je već otklonjena, rekao je za Radio Slovenija Radko Čarli iz Elektro Primorske. Najviše problema bilo je u Podbrdu, Petrovom Brdu, Porezenu, Bukovskom vrhu, Šentviškoj gori i Gorenjoj Trebuši. Na području Idrije bez struje su dalekovod Vojsko i krak Krnica, sa ukupno 400 kupaca. Najviše se radi o oborenom drveću na dalekovodima i pokidanim žicama, pojašnjavaju za Elektro Primorsku i osiguravaju da otklone kvarove koji će konačno biti otklonjeni u toku dana.

Na putu Velika Kostrevnica – Lupinica u opštini Šmartno pri Litiji, vatrogasci su uklonili veliko oboreno stablo koje je palo preko kolovoza i zaustavilo saobraćaj. Nekoliko grana, drveća i telefonskih žica palo je zbog snijega i na put Cerkno – Novaki u općini Cerkno.

U naselju Jablanica u opštini Sevnica, vozač ličnog vozila skliznuo je sa zavejanog kolovoza i zaustavio se na padini. Vatrogasci su vozilo odvukli na kolovoz. U naselju Andraž nad Polzelo u opštini Polzela, lično vozilo je sletelo sa puta i sletelo na bok u potoku. Vatrogasci su vozilo izvukli iz potoka i stavili na točkove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…