Slovačka je druga evropska država koja će u novi lockdown ili zatvaranje zbog ponovnog porasta broja zaraženih koronavirusom.

Zatvaranje će biti na snazi dvije sedmice, dok je stanje vanredne situacije proglašeno na 90 dana. Vlast se odlučila na ovo nakon što je prosječan broj zaraženih u posljednjih sedam dana bio iznad 10.000.

U Slovačkoj trenutno najbrže raste broj zaraženih u odnosu na ostale zemlje svijeta te je zatvaranje bilo u svrhu očuvanja zdravstvenog sistema. Samo će moći raditi oni koji se bave esencijalnim djelatnostima.

Odluka o zatvaranju je donijeta nakon što je predsjednica Zuzana Čaputova 23. novembra upozorila da Slovačka gubi borbu protiv koronavirusa. Kao argument u prilog ovoj odluci je istakla važnost očuvanja zdravstvenog sistema.

Građani će tokom zatvaranja moći napustiti svoje domove samo ako imaju opravdan razlog za to, kao što je kupovina potrepština, odlazak na posao i/ili školu te vakcinacija. Svi oni koji nisu vakcinisani, a žele raditi morat će predočiti potvrdu da su negativni na koronavirus ili da su ga prebolili.

Slovačka je treća na listi evropskih država u kojima je najmanji broj vakcinisanih. U ovoj zemlji je 45 posto stanovništva potpuno vakcinisano. Kako se povećava broj zaraženih, tako se povećava i broj hospitaliziranih. Vlast razmatra mogućnost da traži pomoć drugih evropskih zemalja. Iz Ministarstva zdravstva su saopćili da 83 posto hospitaliziranih nije vakcinisano. Sve je veći broj zaraženih i u Češkoj i Mađarskoj, prenosi Euronews.

U Austriji je 22. novembra počelo još jedno zatvaranje koje će trajati do 12. decembra. Ovo je prva evropska država koja se odlučila na restriktivne mjere nakon dužeg vremena. Prva je zemlja Starog kontinenta koja je obavezala na vakcinaciju protiv koronavirusa. Bit će obavezna od 1. februara sljedeće godine, a oni koji je budu izbjegavali bit će oštro sankcionisani.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz postao otac

Čelnik Austrijske narodne stranke (OVP) i bivši kancelar Sebastian Kurz u subotu…

Poljski muslimani pomažu migrantima na granici sa Bjelorusijom

Tomaszu Miskiewiczu, muftiji koji vodi zajednicu muslimana u Poljskoj, kazao je kako…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…