ZDRAVLJE

SLABLJENJE VIDA MOŽE BITI ZNAK OZBILJNE BOLESTIPogoršanje vida moglo bi biti znak kognitivnog pada, prema američkim ljekarima i naučnicima, koji kažu da bi ovo otkriće moglo da pomogne u ranom otkrivanju stanja poput Alzheimerove bolesti.

Tim naučnika predvođen Džošuom R. Erlihom sa Univerziteta u Mičigenu otkrio je da je “objektivno izmjereno oštećenje vida povezano sa većom incidencom demencije”.

Ali pošto se smatra da se većina takvih oštećenja može spriječiti, napori da se “daje prioritet zdravom vidu” mogu zauzvrat biti “važni za optimizaciju kognitivne funkcije”, rekli su ljekari nakon pregleda podataka o skoro 4.000 ljudi starosti 71 i više godina iz američke Nacionalne studije o zdravlju i trendovima starenja (NHATS) iz 2021, prenosi b92.

Većina gubitka vida kod starijih osoba se može spriječiti, rekao je tim u svojoj procjeni podataka koje je objavilo Američko medicinsko udruženje i za koje se vjeruje da su prvi te vrste u posljednjih 15 godina.

Operacija katarakte smanjuje rizik od demencije – tvrde naučnici, dodajući da “optimizacija vida može spriječiti do 100.000 preovlađujućih slučajeva demencije u SAD”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top