Vlasnici buregdžinica i ćevabdžinica na Baščaršiji skokom cijena namirnica bili su primorani poskupjeti cijene svojih proizvoda.

Ipak neki se još bore sa starim cijenama, ali ne znaju do kada će izdržati.

Baftir Fidani, vlasnik popularne buregdžinice “Bosna” kaže da su sve namirnice poskupjele i da je to automatski značilo i poskupljenje pita, piše Kliks.

– Stare cijene pita smo imali kada je cijena ulja bila 18 KM, a sada je 32 KM. Bili smo primorani podići cijene… Poskupjelo je brašno, krompir, luk, sir. Podigli smo cijene za 2 KM po kilogramu bureka, sirnice, zeljanice i krompiruše, dok su cijene jogurta i sokova ostale iste – kazao je on.

Ističe da sve ovo utiče i na promet, ali da jednostavno danas više nema sredine u kupovnoj moći.

– Ko ima – ima, ko nema – nema. To je problem. Kada su penzije veće, veći je promet. Vikendom ima više posla jer bude stranaca, dok je radnim danima slabije – dodao je.

Ipak, za sada nisu baš svi podigli cijene pita. Tako nam jedan vlasnik buregdžinice kaže da će držati stare cijene dokle god bude mogao.

– Vremena su teška, ali mi smo na starim cijenama, pa dokle izdržimo. Tanko je ovo sve… Sada ide zima, a cijela Baščaršija inače slabije radi zimi – kaže nam.

Po novom cjenovniku u nekoliko sarajevskih buregdžinica kilogram sirnice ili zeljanice košta 12 KM, krompiruše 10 KM, a bureka 14-16 KM.

Da stare cijene neće ostati ni u ćevabdžinicama uvjerio se fotoreporter portala Kliks koji je u najpopularnijim sarajevskim ćevabdžinicama zabilježio da su “petica” i “desetka” doživjele malu korekciju cijene.

Tako je za 10 ćevapa u pola somuna sada potrebno izdvojiti 8 KM, a za pet ćevapa – 4 KM.

Cijene su skočile i u fast food objektima, pa su poskupjeli najviše prodavani proizvodi poput pilećih sendviča i hamburgera.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…