Zavod za statistiku Republike Srpske objavio je zabrinjavajući podatak prema kojem je skoro izjednačen broj zaposlenih radnika s brojem penzionera.

Naime, u oktobru ove godine, u Republici Srpskoj bilo je oko 273 hiljada penzinera dok je u isto vrijeme bilo 275 hiljade radnika.

Što je još gore, taj negativni trend se nastavlja iz godine u godinu, i procjenjuje se da će najkasnije za pet godina broj penzionera nadmašiti broj radnika, što bi moglo dovesti do potpunog fijaska penzionog sistema.

Ni situacija u politički blokiranoj Federaciji BiH nije sjajna, no ipak je povoljnija.

Naime, u oktobru 2021. godine, u Federaciji BiH je bilo 526 hiljada zaposlenih a 428 hiljada penzionera, što znači da je broj radnika za 98 hiljada veći od broja penzionera.

Ohrabruje činjenica da broj zaposlenih radnika u Federaciji BiH raste brže od broja penzionera, što ostavlja dovoljno prostora ne samo za redovnu isplatu postojećih penzija nego i za njihov blagi rast na godišnjem nivou.

Ključna razlika između Republike Srpske i Federacije BiH nastala je u periodu od 2014. do 2018. godine kada je broj radnika u Federaciji BiH povećan za 73 hiljade – sa 448 hiljada na 521 hiljadu, dok je u Republici Srpskoj, upravo u tom periodu, broj radnika povećan za 20-tak hiljada a penzionera za oko 23 hiljade.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…