Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da je BiH u krizi od kad je formirana.

– Ona nije ni trebala biti formirana, pa ne bi bilo ni krize – dodao je Dodik.

Dodik je za TV “Prva” rekao da je jučer sa evropskim komesarom Oliverom Varheljijem razgovarao o tome šta se može učiniti u BiH da se naprave pomaci da se dođe do dijaloga, prenosi Srna.

– On nije pominjao sankcije. Pokušavao je da objasni da ima zahtjeva da se neka sredstva koja su usmjerena ka BiH zaustave iz investicionog projekta – naveo je Dodik.

Dodik je rekao da ukoliko Zapad pokuša da sankcioniše RS, onda je sam odvojio RS iz BiH.

Napominjući da se do skoro govorilo samo o sankcijama za pojedince, Dodik je rekao da je “u novoj njemačkoj vladi stranka Zelenih koji siju nered po regionu, potpuno su jednostrani, navijački su raspoloženi prema muslimanima, Šiptarima a veoma neprijateljski nastrojeni prema Srbima, prema Srbiji i RS”.

– Ono što znam sigurno to je da EU neće donijeti odluku o kolektivnim sankcijama. Uvjeren sam i znam i zašto govorim, ali je moguće da Njemačka nešto učini u tom pogledu ili Nizozemska koja je inače tradicionalno neprijateljska prema Srbima – dodao je on.

Dodik je kazao da i Britanija šalje “nekog generala koji je komandovao bombardovanjem srpskih položaja u Republici Srpskoj, komandovao NATO-om koji je bombardovao Srbiju, koji dolazi u BiH i govori kako treba da budemo demokratski nastrojeni”.

On je naglasio da u RS jesu demokratski nastrojeni, ali da međunarodna zajednica doprinose konfuziji, navodeći kao primjer da šalju Kristijana Šmita za visokog predstavnika bez odluke Vijeća sigurnosti UN-a.

– Mi smo došli u poziciju da kažemo: “Ljudi ovo ne funkcioniše, imate Ustav, u njemu piše sve”. RS neće izaći iz svih institucija u BiH, ali sporimo ono što nije u Ustavu, a sada se upražnjava na nivou BiH – kazao je Dodik.

Ponovio je svoje mišljenje o Ustavnom suda BiH, koji je nazvao nakardnim.

Dodik je rekao i da on sigurno nije taj koji prijeti ratom, te odbacio optužbe da on ili RS uvlače Srbiju u destabilizaciju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…