BIH

Skandalozne ideje: Mailovi Putinovog stratega otkrili planove Moskve za Dodika i RS?!Aleksandar Dugin je u biografiji opisan kao ruski filozof, geopolitičar i književnik.

Mail glavnog ruskog ideologa Aleksandra Dugina hakiran je, te je u javnost ‘procurilo’ više od 100.000 njegovih poruka, među kojima mnogi imaju oznaku “povjerljivo”.

Prepisku glavnog stratega Kremlja i njegovih najbližih saradnika otkrila je hakerska grupa Šaltaj Boltaj za koju se vjeruje da je bliska Ukrajincima. U hrpi mailova razmjenjuju se informacije kako pojačati ruski utjecaj, posebno u Evropi, piše se o “agentima” koji šire utjecaj Kremlja u Srbiji, paravojnim organizacijama i navodnim humanitarcima kojima je zadatak “putinizacija Srbije”.

Prepiska se odvijala 2018. i 2019. godine, ali su planovi ‘na snazi i danas’.

Blic proteklih dana objavljuje serijal o ovim porukama. Objavili su kako “prevrtljivi propagandista Kremlja zagovara rat na Kosovu s ciljem stvaranja MALE RUSIJE na Balkanu”.

“Odgovor Zapadu je udarac na Balkanu”, pisao je Dugin. “U sadašnjoj akutnoj fazi konfrontacije rusko-pravoslavnog pola i Zapada, a posebno u svjetlu ukrajinske drame i očajničke bitke za Novorusiju, logično bi bilo uzvratiti udarac na Balkanu. RS zauzima centralno mjesto u strateškoj arhitekturi Balkana. Ako tamo počne, pokrenuće se svi procesi u regionu.”

Putinov strateg preporučuje da treba ići na početak procesa “ponovnog ujedinjenja sa Srbijom” i razmještati ruske baze. Zaključuje da je izlaz za Rusiju u sukobu sa Zapadom i Amerikom – balkanski prodor.

“Sasvim prirodno, može se postaviti pitanje razmeštanja ruskih vojnih baza na teritoriji Srbije i/ili RS-a. Amerikanci su uspostavili direktnu kontrolu nad preostalim teritorijama bivše Ukrajine, Rusiji ne preostaje ništa drugo nego da izvede balkanski prodor”, navodi Dugin.

Po Duginu, idealno bi bilo da se izdejstvuje u RS scenario kao na Krimu koji bi se prelio u talas po Balkanu. Naravno Srbi su glavno “oruđe”, a i navikli su na stradanja, piše on.

“Rusija će, zajedno sa Srbima, moći da stvori stub od pravoslavnih zemalja Evrope, kojima se, pod određenim okolnostima, mogu pridružiti Rumuni, Bugari, Makedonci, Grci. Ovo bi mogao biti asimetričan odgovor na tešku situaciju u Novorosiji. I logičan razvoj linije u Rusko proljeće”, pisao je strateg Kremlja.

Među mailovima je i spisak ljudi za koje Putinov strateg navodi da su “odobreni za gostovanje na ruskim medijima”. On taj navod oko medijske podobnosti dalje pojašnjava: Zemlje i pojedinci u kojima postoji osnova za stvaranje elitnog kluba i/ili grupe informativnog utjecaja na liniji “Rusija danas”.

Tako dolazimo do nezvaničnog naziva – “spisak agenata utjecaja”. Dugin ove informacije šalje sa mejla (dugin@rossia3.ru) izvjesnom Georgeu (g.george.2004@yandex.ru). Osim Srbije u istom mailu su i navedeni spiskovi za druge države.

Prvi na spisku “agenata uticaja” je svima poznati ali možda mnogima zaboravljeni – Vojislav Koštunica, bivši predsjednik Srbije. Potom se navodi Geopolitika i njen glavni i odgovorni urednik Slobodan Erić. Odmah tu su i “Dveri”, zatim srpski narodni pokret “NAŠI”…

A, među političarima o kojima Dugin piše gotovo romantičarskim jezikom je Milorad Dodik, šef SNSD-a (stranka u BiH, op.pr.) i aktuelni predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Navode o Dodiku i Srbiji Dugin naslovljava sa “srpski horizonti ruskog proljeća”.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top