Teška kiša natapa Đurđic, tiho seoce onkraj Križevaca. Nedjelja je, crkveno zvono brenči kroz olovne oblake, pozivajući vjernike na misu. Blatna bujica slijeva se razlokanim asfaltom.

Nema nikoga na cesti. Nikoga s kim bismo mogli prozboriti riječ, dvije o velečasnom, piše 24sata.hr.

Istraživali su priču o dugu u župnoj blagajni kojeg je u amanet svojoj zamjeni ostavio svježe penzionisani svećenik. Ime mu je Ivan Jadan, a vijest o nestanku više od 145 hiljada kuna prvi je objavio lokalni portal Danica.

Veliki dug

Velečasni Jadan penzionisan je u augustu prošle godine, nakon nekoliko decenija službe. Njegov nasljednik, velečasni Franjo Faltak, pokrenuo je finansijsku reviziju koja je ustanovila da u župi nedostaje sveukupno 145.200 kuna. Dug je, kako je objavila Danica, nastao zbog “nepoštivanja odredaba Zakonika kanonskog prava”. Stari velečasni i biskupijski ekonom potpisali su sporazum kojim će penzionisanom svećeniku biti dopušteno isplatiti dug svojom penzijom, u roku od pet i po godina. Župnik, naime, imao pravo na četiri hiljade kuna penzije, od čega mu 2.200 isplaćuje biskupija, a ostatak namiruje Ministarstvo obrazovanja. Sporazum koji su sklopili podrazumijeva uskraćivanje biskupskog dijela mirovine, sve dok se račun ne izravna. Kako je dug nastao i što je svećenik učinio s novcem, zasad se ne zna.

Dobar čovjek, dobar svećenik

Penzionisani katolički svećenik Ivan Jadan je otac. I ovu informaciju prva je objavila Danica. Župa u Đurđicu, u kojoj je nastao dug zbog samo je posljednja stanica njegove karijere. Prije nje, služio je u Carevdaru, naselju petnaestak kilometara dalje, u smjeru Koprivnice. Tamo, pod klasicističkim zvonikom svete Barbare, godinama je volio, i još uvijek voli, nekadašnju časnu sestru. Za njihovu neobičnu priču zna cijeli Carevdar.

Veza koja traje decenijama

Počelo je davno, još 1979. godine. Tada mladi župnik boravio je u Kanadi, u Torontu, kao misionar. Ona je bila časna sestra s juga, iz Dalmacije. Tamo, preko okeana, na drugom kontinentu, nešto se počelo rađati između dvoje ljudi zavjetovanih vjeri. Prošlo je neko vrijeme, golemi okean je pregažen, a velečasni i časna sestra našli su se u Podravini, u malenom Carevdaru. Rodilo im se dijete. On je ostao svećenik. Ona je zatražila razrješenje zavjeta. Ostala je ipak tu, kao pastoralna radnica. Godine su prolazile pod sjenom zvonika. Narod je znao, kao što narod uvijek zna. Dijete je odraslo. Dobilo je svoju djecu. Župnik je, nakon decenija službe u Carevdaru, promijenio oltar. Završio je u Đurđicu. Dočekao penziju. Preselio u Koprivnicu. Saznalo se za dug. Vijest je obišla internet.

Obje znaju za dijete i župnikov život izvan Crkve.

Ostali župljani su škrti na riječima. Hvale svećenika, ne žele mu se miješati u privatni život. Čak i u birtiji, u kojoj je svijet obično pričljiviji, nemaju puno toga za dodati. Čuli su za dijete, sve znaju, ali to je njegova stvar, kažu. Neki dodaju da se za vrijeme rata brinuo o prognanicima. Ni mladi carevdarski svećenik nema komentara, nije na njemu da govori o nečijem ličnom životu. Iz dekanata, od osobe koja ima više autoriteta za razgovor o ovakvim stvarima, također nema komentara, ne žele ulaziti u to.

Penzionisani svećenik živi u Korpivnici. Javio se na telefon.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…

Savjetnica generalnog sekretara UN-a posjetila Beograd i poručila: Molim vas, uklonite mural!

Priznavanje da se desio genocid ne znači i negiranje da su se…