MAGAZIN

Skandal koji prijeti ugledu: Glumcu prijeti suđenje jer je njegova porodica imala plantaže s robovimaPorodica Cumberbatch bi se mogla suočiti sa zahtjevom za naknadu štete zbog historijskih veza s ropstvom na otoku Barbados

Zbog toga bi tamošnja vlast mogla pokrenuti istragu, a prema navodima medija, postupak je u “najranijoj fazi”. Neimenovani visoki dužnosnik na Barbadosu ne poriče da bi se porodica Cumberbatch mogla suočiti sa zahtjevom za naknadu štete zbog historijskih veza s ropstvom na otoku, javlja Sky News.

Robovlasnička pozadina priče o njegovoj obitelji započela je s njegovim sedmim pradjedom Joshuom Cumberbatchom, koji je 1728. kupio plantažu Cleland na sjeveru Barbadosa i započeo s tada unosnim uzgojem šećerne trske.

Na plantaži je radilo 250 robova, a rad je bio fizički naporan. Posljednji robovi oslobođeni su 105 godina nakon kupnje plantaže, kada je Britansko Carstvo ukinulo ropstvo. Parlament je 1833. usvojio zakon o ukidanju ropstva, koji je ukinuo trgovinu ljudima i izrabljivanje u većem dijelu Britanskog Carstva.

Zanimljivo je da je Benedict Cumberbatch glumio u filmu Beskrajna milost, odnosno u biografiji Williama Wilberforcea, vođe britanskih abolicionista, u kojoj je tumačio ulogu njegovog prijatelja, plemića i političara Williama Pitta. Da ironija bude veća, prihvatio je ulogu robovlasnika Williama Forda u Oscarima nagrađenom filmu Dvanaest godina ropstva. 

U privatnom životu glumac je aktivist protiv klimatskih promjena i bori se za prava ljudi i životinja. U aprilu je izjavio kako će na svom imanju u Velikoj Britaniji pružiti dom obitelji iz Ukrajine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top