Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za 15. i 16. decembar sjednicu na kojoj će, između ostalog, biti razmatran Prijedlog strukture i sadržaja Godišnjeg izvještaja ovog regulatornog tijela za 2021. godinu.

Kako je dnevnim redom zasjedanja predviđeno, članovi VSTV-a bi se trebali očitovati o Prijedlogu izmjena i dopuna Poslovnika VSTV-a BiH, uključujući brisanje člana 66. (Produženje mandata dodatnih sudija), brisanje odredaba o specifičnom radnom iskustvu kao okolnosti koja se uzima u obzir kod imenovanja u sudove višeg nivoa, te inicijativu za brisanje člana 35. stav 8. (prijava na poziciju predsjednika suda).

Istovremeno, planirano je usvajanje konačnog teksta Кomunikacijske strategije VSTV-a BiH i Akcionog plana za realizaciju Кomunikacijske strategije, potvrđeno je Feni u ovom regulatornom tijelu.

Sudionici zasjedanja bit će upoznati o sudjelovanju na Ministarskom forumu EU-Zapadni Balkan, projektnom prijedlogu “EU podrška reformama pravosudnog sistema u BiH” – IPA 2019, a bit će im prezentirana i baza “e-sentence”, odnosno Peta godišnja konferencija Pravosudnog foruma za Bosnu i Hercegovinu.

Također će im biti predočena Informacija o finalnoj konferenciji – Izgradnja efikasnog pravosuđa u službi građana – IPA 2017, kao i Prilog VSTV-a BiH za dokument za diskusiju za šesti sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost, kao i šesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU–BiH.

VSTV će razmatrati i Zahtjev Sjeverne Makedonije za saradnju.

U dnevni red sjednice uvršten je Nacrt izmjene Кodeksa sudijske etike, te Inicijativa za pokretanje procedure pristupanja BiH Кonvenciji o priznavanju i izvršenju stranih presuda u građanskim i trgovačkim stvarima koja je zaključena 2. jula 2019. godine.

Prezentacija Indexa efikasnosti pravosuđa u BiH za 2020. godinu, također je na dnevnom redu.

Prema ustaljenoj praksi, na sjednici VSTV-a BiH će biti donesen i određeni broj odluka o imenovanju, odnosno razrješenju mandata nositelja pravosudnih funkcija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…