BIH

Sjećate li se Bičakčića? Najavljuje da će poskupiti struja, kaže čekalo se zbog izboraOve zime najpovoljnije je grijati se na struju, ali dugoročno to neće biti povoljno, zaključio je predsjednik Nacionalnog komiteta CIGRE BiH Edhem Bičakčić

Već treći put najveći stručnjaci, naučnici i biznismeni iz područja elekstrodistribucije iz Bosne i Hercegovine i svijeta okupili su se na Međunarodnoj konferenciji o elektrodistribuciji CIRED. Ono što je već od ranije poznato i potvrđeno na konfereciji je da je neminovno usklađivanjecijena s EU tržištem. Domaćinstva do kraja godine neće plaćati skuplju struju dok veliki potrošači neće izostati iz ove odluke.

Ove zime najpovoljnije je grijati se na struju, ali dugoročno to neće biti povoljno, zaključio je predsjednik Nacionalnog komiteta CIGRE BiH Edhem Bičakčić, koji tvrdi da su usklađivanja cijena električne energije u BiH s EU tržištem neminovna. Naglašava da je to proces koji se odgađao ove godine zbog Općih izbora koji su prošli.

„Nema tu procenata. Oni koji malo troše ostat će na istim cijenama, možda čak i povoljnijim. Oni koji troše velike količine energije plaćat će koliko to košta na tržištu“, objašnjava Bičakčić za Federalnu TV.

„Mi se u ovom času ne bavimo politikom cijena na način da razmišljamo o povećanju. Mi smo u RS-u kazali vrlo jasno da neće doći do povećanja cijena električne energije do kraja ove godine. S predstavnicima privrede je u toku intenzivan dijalog o tome na koji će način voditi politiku u pogledu cijena za narednu“, kaže Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS-a.

Do 2050. godine Evropa bi trebala biti klimatski neutralna, na čemu se trebaju temeljiti sva buduća ulaganja u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju proizvodnja električne energije. Dok se to ne realizuje, Bosna i Hercegovina mora čuvati i postojeće proizvođače koji energiju crpe iz fosilnih goriva.

„Zato što su oni objekti koji proizvode baznu energiju i bez njihovog rada ovaj sistem bi bio, uz sve ove velike proizvođače koje planiramo imati u budućnosti nesiguran ili nedovoljno siguran. Moramo naći balans između održavanja u pogonu i onih objekata koji prozvode energiju iz fosilnih goriva i objekata koji proizvode tzv. zelenu energiju“, istakao je Đokić.

Na konferenciji su najavljena brojna ulaganja u sektor zelene energije, koja bi, prema najavama sagovornika, trebala biti realizovana već početkom naredne godine. Ipak je to, ističu, dugotrajan proces u BiH, gdje su fosilna goriva glavni industrijski oslonac.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top