Jučer se u pojedinim medijima pojavila informacija da je profesorica u sarajevskoj srednjoj školi Gimnazija Obala na čas došla u alkoholiziranom stanju i da je reagirala policija.

Predsjednik sarajevskog Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH Saudin Sivro oglasio se povodom ovih informacija i pojasnio o čemu se radi.

Prema njegovim riječima, profesorica je bila u alkoholiziranom stanju, ali kao takva nije došla na čas, već joj uopće nije dozvoljen ulazak u školu.

-Profesorica nije bila na času niti se radi o profesorici koja je stalno zaposlena u Gimnaziji Obala. Profesorici je bio zabranjen ulazak u školu zbog toga što je bila u vidno alkoholiziranom stanju, pozvana je policija koja je postupila u skladu sa zakonom, napisao je Sivro na Facebooku.

-Pravilnik je donijela ministrica Naida Hota-Muminović. Navedeni pravilnik ne omogućava prijem najboljih kandidata niti daje mogućnost da se iz konkursne procedure eliminišu kandidati koji ne bi smjeli raditi sa učenicima. Ako svemu ovome dodamo činjenicu da godinama u Kantonu Sarajevo imamo situaciju u kojoj su sistematski i ljekarski pregledi samo formalizam te da se ne poštuje zakonske odredbe, prije svega odredba da radnici u obrazovanju moraju imati detaljno psihološko testiranje, postaje jasno da u obrazovnom sistemu postoje radnici koji ne bi smjeli imati kontakt sa učenicima.

Zbog svega navedenog uprava Gimnazije Obala je postupila ispravno ali se postavlja pitanje kada će Ministarstvo za odgoj i obrazovanje u saradnji sa Ministarstvom zdravstva Kantona Sarajevo početi raditi svoj posao po pitanju sistematskih ljekarskih pregleda a ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo poslušati glas struke i donijeti pravilnik o prijemu radnika koji će osigurati prijem najkvalitetnijih radnika, naveo je Sivro.

Podsjećamo, jučer su iz MUP-a KS kazali da u vezi sa ovim slučajem niko nije uhapšen.

-Bilo je narušavanje javnog reda i mira te smo mi poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje, kazali su iz MUP-a KS, prenosi Oslobođenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…