ZDRAVLJE

SIMPTOMI KOJE ĆETE OSJETITI AKO SE ODLUČITE ODREĆI KAFENaglo i iznenadno odupiranje želji za šoljicom kafe možda se ne isplati. Uobičajeni

Uobičajeni simptomi odvikavanja od kofeina uključuju nesnosne glavobolje, nedostatak fokusa, pospanost i razdražljivost. U nastavku donosimo posljedice koje bi mogli imati.

S kafom, kao ni s bilo čim drugim, ne treba pretjerivati. Štaviše, istraživanja su pokazale da njena umjerena konzumacija ima određene prednosti za naše zdravlje. Odnosno da smanjuje rizik od razvoja bolesti srca, zatajenja srca, problema sa srčanim ritmom ili prerane smrti. Prema smjernicama, idealna količina kofeina u danu iznosi 200 mg. Što je ekvivalent dvije šoljice kafe. 

Ako ste se ipak odlučili odreći kafe, u nastavku saznajte uobičajene simptome koje biste mogli osjetiti.

Glavobolja

Ako ste ikada pokušali preživjeti dan bez kofeina, možda ste osjetili glavobolju. Naime, kofein sužava krvne žile u mozgu. I s vremenom se naviknete na njega. Ali kada preskočite jutarnju kafu, krvne žile se opuste i u mozak se pumpa neočekivana količina krvi. Šta uzrokuje glavobolju. Posljedice obično počinju od 12 do 24 sata nakon prestanka konzumacije kofeina i dosežu vrhunac unutar jednog ili dva dana, ali mogu trajati i duže.

Posljedice koje su nastale: Umor

Nije iznenađenje da ćete bez kafe biti umorni i teško se oduprijeti želji za drijemanjem. Prema istraživanjima, učinci odvikavanja od kofeina su iznimno jaki kod ljudi koji svakodnevno piju kafu ili čaj.

Mrzovoljnost

Nagli prestanak konzumacije kafe mogao bi vas učiniti neraspoloženima i mrzovoljnima. Dobro je poznato da kafa popravlja raspoloženje jer kofein povećava otpuštanje dopamina i norepinefrina. Dopamin utječe na vaše raspoloženje i osjećaje. Norepinefrin povećava broj otkucaja srca, brzinu disanja i razinu glukoze u krvi. Kao rezultat toga, ako prestanete piti kavu. Ti hemijski signali šalju se sporije pa biste mogli primijetiti pad raspoloženja i nivoa energije zbog čega se osjećamo nervoznima.

Nedostatak fokusa

Ako iznenada prestanete piti kafu, primijetit ćete razliku u koncentraciji. Američka istraživanja objavljena u časopisu Consciousness and Cognition 2020. godine sugerira da kofein može poboljšati vaše sposobnosti rješavanja problema.

To je zato što kofein ima učinak na hemikalije u mozgu. Uključujući glutamat koji je vitalan za učenje i pamćenje. Nakon što kofein nestane, hormoni će se početi ponovno usklađivati. Hemikalije koje vam pomažu da se koncentrirate počinju se slati sporije, stvarajući moždanu maglu.

Mučnina

Kafa može izazvati kontrakcije mišića u probavnom sistemu. Što se pokazalo efikasnim za ublažavanje zatvora. S druge strane, kada je prestanete piti, to može utjecati na to koliko ćete redovno ići na zahod. Također, kada izbacite kofein iz prehrane, mogao bi se javiti neugodan osjećaj mučnine.

Drhtavica

Osjećaj nervoze i drhtavice može se pojaviti zbog ispijanja previše kafe jer je kofein stimulans centralnog živčanog sistema. Stručnjaci kažu da, iako se rjeđe javlja, obično prolazi kroz nekoliko dana.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top