Na konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), koja je održana u Tuzli, izabrano je rukovodstvo Glavnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Prisutnima se na sjednici Glavnog odbora obratio njen osnivač, prvi predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu dr. Haris Silajdžić, dugogodišnji državni dužnosnik Bosne i Hercegovine.

U svom obraćanju članovima Glavnog odbora kazao je da svako ko je u Stranci za BiH je bitan i da je važno raditi za građane.

– Nakon svega što smo prošli, siguran sam da će to građani znati cijeniti. Građani će tražiti konkretan projekat, a nama treba nešto konkretno. Predsjednik stranke je čovjek iz tog faha. On je najbolji predsjednik općine u cijeloj BiH. Nije mu stran posao – izjavio je Silajdžić.

Silajdžić se u svom izlaganju osvrnuo i na trenutnu političku situaciju u državi kazavši da se radi o povišenim političkim silama pod prijetnjama sile.

– Mislim da se ovi pregovori vode pod neuobičajnim okolnostima, a pod tim podrazumijevam prije svega povišene političke tenzije sve do prijetnje silom. Te povišene političke tenzije su projekat. Ono što ova druga strana velikosrpskog ekspazionizma i egoizma nije mogla završiti kroz Dayton. Pravni put je zaboravljen, Dejton je zaboravljen. Ovih dana imamo jednu improvizaciju na djelu. Zbog toga što jednom ozbiljnom projektu, možda i najsloženijom društvenom projektu u svakom društvu, reformi i izgradnji Ustava pristupamo na ovaj način. Pristupamo mu tako što kažemo da imamo problem Izbornog zakona, pravimo reformu Ustava, a nemamo Izbornog zakona. Izborni zakon je vrlo važan, da znamo šta se iza toga krije- kazao je dr. Silajdžić.

Dodaje da u slučaju pravljenja Ustava prije svega ono što je potrebno je izgraditi principe na način da znamo šta hoćemo od ove zemlje, hoćemo li da budemo anarhija, republika ili demokratski feudalizam koji danas imamo.

Silajdžić je za kraj kazao da naš put treba da bude usmjeren na formiranje normalne i evropske države.

– Nama treba jedno normalno vrijeme, period jedan da podignemo ovu državu, da postane normalna evropska država. Zbog toga svi koji učestvuju u ovim pregovorima moraju dobro razmisliti. Mi nikako ne smijemo dozvoliti da sada u vrijeme mira dobijemo novi problem, ili da ta rješenja budu na štetu budućnosti i građana Bosne i Hercegovine’- rekao je Silajdžić.
Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić kazao je da Bosni I Hercegovini treba unutrašnja snaga u vidu političke organizacije.

– Ništa više u ovom trenutku ne fali BiH od jedne snažne stranke kojoj će narod moći da vjeruje I koja će uvezati ovaj prosuti sistem institucija na svim nivoima. Bezbroj je problema na sve strane i apsolutno se ne snalazimo u njihovim rješenjima.. Mi kao društvo nismo bili u stanju napraviti dobru cestu, između dva velika grada kao što su Tuzla i Sarajevo. Nema nikakvog opravdanja za to. Mi se kao zajednica, kao društvo ne možemo nikako opravdati zašto to nismo uradili i ne samo to, nego bezbroj projekata. Glavni razlog tome je nedostatak organizacije – kazao je Efendić.

Glavni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu usvojio je i niz zaključaka koji se odnose na aktuelne teme : Izmjenu ustava i Izbornog zakona, državnu imovinu i elektroenergetski sektor.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…