ZDRAVLJE

SIGURNO ZNATE NEKOGA KO IMA OVAJ PROBLEM: KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU INTOLERANCIJE I ALERGIJE NA HRANU, ZNATE LI JE PREPOZNATI?Reakcije na hranu vrlo su česte i jednom kad nakon jedenja primijetimo nadutost, grčeve, probavne smetnje ili osip na koži, prije ili kasnije posumnjat ćemo na neku vrstu alergije.

U većini slučajeva riječ je o intoleranciji koja se u mnogočemu razlikuje od klasične alergije. Upravo zato što simptomi mogu biti vrlo slični, ostajemo zbunjeni. No, kako možemo razlikovati intoleranciju od alergije na hranu?

KAKVO JE OBJAŠNJENJE STRUKE?

On dodaje kako uzroci intolerancije na hranu uključuju nedostatak enzima potrebnog za potpunu probavu hrane, netoleranciju na laktozu, sindrom iritabilnog crijeva te osjetljivost na pojedine aditive u hrani.

U slučaju da primjećujete pojavu bilo kakve reakcije nakon jedenja određene hrane, stručnjaci preporučuju da posjetite ljekara kako bi on utvrdio je li riječ o alergiji ili tek intoleranciji na hranu.

Iako je neugodna, intolerancija nije opasna po život kao što je to slučaj s alergijom koja, ako reakcija bude dovoljno jaka, može biti i kobna, upozoravaju stručnjaci.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top