BIH

Sevlid Hurtić prijedlog SNSD za državnog ministra: “Bitno je da ulazi kao predstavnik RS”“Nama je važno da to prijedlog iz RS, da on tamo ulazi kao predstavnik političke partije, ali i prostora RS”, rekao je Dodik.

Milorad Dodik, predsjednik RS i SNSD, potvrdio je da je Sevlid Hurtić prijedlog za novog ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Dodik ističe da je ovaj prijedlog došao nakon što su ostale stranke sada “šestorke” odlučile da predlože ministra iz reda Ostalih te zbog pariteta 3-3-3 onda je bilo potrebno predložiti ministra iz reda Bošnjačkog naroda iz RS.

“On će kao kandidat sa prostora RS ući tamo. Postoji saglasnost šestorke. Obavijestio sam Krišto o tome tako da nema niti jednog razloga da se o tome čeka(….) Nama je važno da to prijedlog iz RS, da on tamo ulazi kao predstavnik političke partije, ali i prostora RS”, rekao je Dodik.

Podsjećamo, iz reda Ostalih kandidat za ministra prometa i komunikacija BiH je Edin Forto, predsjednik Naše stranke. Na čelo šefa diplomatije kandidiran je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde dok bi Zukan Helez, trebao postati ministar odbrane BiH. Nenad Nešić, lider DNS bi trebao postati ministar sigurnosti BiH, a iz SNSD bi na čelo ministarstva finansija i vanjske trgovine trebali biti imenovani Zoran Tegeltija i Staša Košarac.

Podsjećamo, zbog izjava Milorada Dodika i poteza od proslavanja neustavnog 9. januara, Dana RS i usvajanja Zakona o nepokretnoj imovini RS Stranka za BiH i Narodni evropski savez kao dio “osmorke” odbili su učestvovati u vlasti na nivou BiH. NES zajedno sa strankom Za nove generacije imaju dvije ruke u državnom parlamentu. Stranka za nove generacije odlučila je usloviti imenovanje državnih ministara da oni, između ostalog, ne budu lica koja su pravosnažno presuđeni te je njihov zastupnik Zlatko Miletić podsjetio da su Zukan Helez i Zoran Tegeltija osobe sa pravosnažnim presudama.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top