ZDRAVLJE

ŠEST SIMPTOMA KOJI UPUĆUJU DA IMATE MANJAK MAGNEZIJA U TIJELUManjak magnezija predstavlja raširenu pojavu, a ako se ne riješi, može prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme.

Stoga je važno ne zanemarivati simptome koji ukazuju na nedostatak ovog ključnog minerala, uključujući umor, mišićne grčeve, trnce ili osjećaj slabosti.

Magnezijev sulfat je poznat po svojoj sposobnosti smanjenja stresa i olakšavanju boli. Također se koristi za ublažavanje migrena. Magnezij je važan sastojak u svakodnevnoj prehrani zbog svoje uloge u normalnom funkcioniranju organizma.

Američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) napominje da magnezij igra ključnu ulogu u brojnim tjelesnim funkcijama koje podržavaju naše zdravlje, uključujući regulaciju krvnog pritiska i normalno funkcionisanje mišića i živaca.

Manjak magnezija može biti izazovan za dijagnosticiranje jer početni simptomi često podsjećaju na druge zdravstvene probleme, a neki ljudi iopšte ne pokazuju simptome.

Prvi znakovi nedostatka magnezija uključuju umor, gubitak apetita, mišićne grčeve, mučninu, ukočenost i osjećaj slabosti.

Preporučene dnevne doze magnezija iznose od 310 do 320 miligrama za žene i od 400 do 420 miligrama za odrasle muškarce.

Pravilna prehrana predstavlja prvi korak prema vraćanju razine magnezija u normalu. Namirnice bogate magnezijem uključuju zeleno povrće, mahunarke, orašaste plodove, sjemenke i žitarice.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top