Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammertz osudio je pred Vijećem sigurnosti UN-a negiranje genocida i slavljenje osuđenih ratnih zločinaca, navodeći kao primjer mural Ratku Mladiću u Beogradu.

“To bi trebalo da bude nezamislivo. Kako toliko mnogo ljudi može Mladića i dalje vidjeti kao heroja srpskog naroda nakon što je pred sudom osuđen na doživotni zatvor na osnovu ogromnog dokaznog materijala o njegovim zločinima”, upitao je Brammertz.

Istovremeno, glavni tužilac je osudio vlasti Hrvatske zbog sprečavanja istraga o zločinima hrvatskih vojnika nad Srbima u BiH.

“Kakvu poruku šalje Vlada Hrvatske kada svoje sudove sprečava da istraže optužbe o zločinima nad bosanskim Srbima”, istakao je Brammertz.

On je upitao i kako bošnjački političari mogu da insistiraju da se poštuju presude o njihovim žrtvama, a krivični progon njihovih komandanata nazivaju politički motivisanim.

“Neki kažu da su istina i pravda izvor sukoba u društvu. Realnost je da se negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca koristi za sprečavanje pomirenja, izazivanje mržnje i za destabilizaciju mira i sigurnosti, podvukao je Brammertz.

Podnoseći redovan izvještaj Vijeću sigurnosti, Brammertz je naglasio važnost saradnje haškog tužilaštva s tužiocima za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…