Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić rekao je da resorno ministarstvo i Institut za javno zdravstvo, kao mjeru prevencije širenja koronavirusa, razmatraju i uvođenje kovid-propusnica s ciljem zaštite zdravlja stanovništva.

– Sve mjere prvenstveno donosimo zbog ograničavanja samog rizika od virusa korona i zaštite zdravlja stanovništva. Svjesni smo da mnoge mjere u prethodnom periodu nisu bile popularne, ali se moraju donositi kako bismo očuvali zdravlje stanovništva i funkcionisanje zdravstvenog sistema – rekao je Šeranić.

On je za Srnu naglasio da će eventualna odluka o uvođenju kovid-propusnica, kao i svih drugih protivepidemijskih mjera, biti donesena u okviru Republičkog štaba za vanredne situacije, a na osnovu preporuke Instituta za javno zdravstvo RS.

– Siguran sam da će građani razumjeti dobru namjeru donošenja ovakve vrste odluke koja je, prije svega, usmjerena na to da što više stabilizujemo situaciju kada je u pitanju kontrola virusa korona u RS – kazao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

On kaže da se kroz mjere koje se odnose, prije svega, na promociju vakcinacije, prave prepreke za širenje virusa i stvara sigurno okruženje u RS. U fokusu ovih mjera, kako Šeranić kaže, treba da bude poruka kako su vakcine dokazano bezbjedne i efikasne. Istakao i to da je vakcinacija jedini odgovor na pitanje kada će se pandemija okončati.

– Iz tog razloga donosimo ovakvu vrstu mjera, kako bismo promovisali sve ono što je potrebno da idemo u pravcu okončanja epidemije. U tome trebamo učestvovati svi zajedno i ne smijemo dozvoliti da se interpretiraju poražavajuće poruke, a to je da vakcina nije dobra u borbi protiv koronavirusa – rekao je Šeranić.

On ističe da je vakcina najbolje oružje kada je riječ o kontroli pandemije u RS. Šeranić je pozvao sve građane RS da iskoriste mogućnost vakcinacije i trećom dozom vakcine protiv virusa korona.

– Domovi zdravlja moraju da se više angažuju kako bi svaki građanin u RS dobio adekvatnu informaciju i vakcinu koju želi – zaključio je Šeranić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…