Predsjednik SPS-a Goran Selak među prvima je saslušan u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog istrage protiv više lice zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zbog napada na ustavni poredak.

Istraga se referiše na Posebnu sjednicu NSRS u vezi sa odlukama o prenosu nadležnosti sa BiH na RS koja je održana 10. decembra.

“Mi smo stava da treba razgovarati u Bosni i Hercegovini, sva tri naroda, da se vide koje to nadležnosti su na neustavan način prensesene i kojom procedurom mogu da se vrate u Republiku Srpsku. Ja sam prvenstveno da se sjedne, sve tri strane, Srbi, Hrvati i Bošnjaci i da se uradi analiza koje to institucije na nivou BiH ne funkcionišu. To je naš politički stav naravno i da vidimo koje su to nadležnosti koje prave trošak BiH, a nisu funkcionalne”, kazao je Selak nakon saslušanja.

Dodao je da je njemu predočeno da su osumnjičeni predsjednici svih političkih partija koje su predlagači zaključaka, kao i predlagači informacija i zaključaka, kao i deklaracije.

“Osim predsjednika političkih partija tu su i predsjednica RS kao osumnjičena, predsjednik Vlade i šefovi poslaničkih klubova. Predlagači zaključaka su svakako vladajuća koalicija u RS. To što je meni predočeno su svi materijali koje smo mi imali kao narodni poslanici i akti vladajućih stranaka, da li smo mi učestvovali, politička partija koju ja predstavljam, u kreiranju tih akata i rekli su mi ko su osumnjičeni. Ja sam kao svjedok u ovom predmetu. Ja sam rekao da su institucije RS nama najvažnije, da se zalažemo za jaku i stabilnu RS”, istakao je Selak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…