Ljudi će se vjerovatno još puno godina morati jednom godišnje vakcinisati protiv covida, rekao je šef Pfizera za BBC.

Albert Bourla rekao je kako misli da će to biti potrebno za održavanje “vrlo visokog nivoa zaštite”.

Velika Britanija je osigurala dodatnih 114 miliona doza cjepiva Pfizer i Moderna koje će biti isporučene tokom sljedeće dvije godine. Prije godinu dana Velika Britanija je bila prva zemlja koja je odobrila vakcinu Pfizer-BioNTech.

Pfizerov izvršni direktor razgovarao je s BBC-jem prije pojave varijante omikron, koja je prvi put identificirana u Južnoj Africi, i prije objave da je vlada Ujedinjenog Kraljevstva potpisala ugovore o kupovini dodatnih 54 miliona doza Pfizer-BioNTecha i 60 miliona doza Moderne za 2022. i 2023.

Dr. Bourla je rekao da je Pfizer već napravio ažurirane vakcine kao odgovor na varijante beta i delta. Kompanija sada radi i na cjepivima koja bi bila učinkovita i protiv omikrona, a kako kaže Bourla, očekuje se da će biti spremna kroz 100 dana.

Nekoliko globalnih zdravstvenih dobrotvornih organizacija smatra da je novac koji Pfizer, BioNTech i Moderna zarađuju na pandemiji nemoralan. Pfizer će ove godine generirati najmanje 35 milijardi dolara od prodaje vakcina protiv covida, a cijena njegovih dionica je skočila.

Bourla na to odgovara da je “bitna stvar da su milioni života spašeni”.

Pfizer najavljuje i da će u roku od mjesec-dva izbaciti novu formulu vakcina koja se može čuvati tri mjeseca u hladnjaku, za što je Bourla rekao da će učiniti “ogromnu razliku” za zemlje podsaharske Afrike.

Pfizer je također razvio antivirusnu pilulu Paxlovid za koju tvrde da je skoro 90 posto učinkovita protiv hospitalizacija i smrti. Uskoro bi trebala biti odobrena u SAD-u, a vlada Ujedinjenog Kraljevstva pristala je kupiti doze za 250.000 pacijenata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…