Andrew Jewell, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini komentirao je najave iz RS o povlačenju saglasnosti za Upravu za indirektno oporezivanje.

“Vlada Republike Srpske je najavila svoju namjeru da se povuče iz Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UIO). Ostavljajući po strani pravnu problematiku o kojoj Međunarodni monetarni fond nije u poziciji da komentariše, smatramo da bi ovakav potez imao velike ekonomske posljedice”, naveo je on.

Dalje navodi da je UIO jedna od najuspješnijih institucija u Bosni i Hercegovini (BiH).

“Indirektni/neizravni porezi koje prikuplja UIO su najznačajniji izvor prihoda za vlade Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH. Ovi prihodi se koriste za finansiranje škola, bolnica, za izgradnju puteva i autoputeva te za isplatu penzija. Izuzev u 2020. godini kada nas je pogodila pandemija, ovi prihodi posljednjih godina bilježe stalni rast. Sa oporavkom ekonomije, mi očekujemo da će ove godine prihodi od indirektnih poreza dostići najviši nivo do sada”, naveo je Jewell.

Između ostalog, kazao je da ovaj dokazani okvir za prikupljanje i raspodjelu indirektnih/neizravnih poreza bi se raspao
ukoliko bi se Republika Srpska puvukla iz UINO.

“Bosna i Hercegovina bi se tada vjerovatno vratila u situaciju prije nego je uspostavljna UINO, kada su poreska konkurencija između entiteta i raširena poreska evazija umanjivale prihode širom zemlje.

Niži prihodi bi u ovom slučaju ugrozili ključne usluge koje vlade trenutno pružaju. Trasformiranje UINO bi također ugrozilo blagovremeno servisiranje vanjskog duga Bosne i Hercegovine što trenutno UINO osigurava putem automatskog mehanizma koji je izolovan od političkog uplitanja. Čak i da entiteti ostanu opredjeljeni servisiranju svojih obaveza,tranzicija od ovog provjerenog mehanizma bi vjerovatno oslabila raspoloženje investitora i povećala troškove zaduživanja.

Zbog svih ovih razloga podstičemo vlasti da očuvaju integritet Uprave zaindirektno/neizravno oporezivanje. UINO je, poput Centralne banke, stub ekonomije koji dobro služi građanima Bosne i Hercegovine”, zaključio je on.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…