Romeo Franz, šef delegacije EP za kontakte sa BiH i Kosovom, kazao je kako su zaključci koje je Narodna skupština RS donijela sobataža i da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Istakao je kako će tražiti ubraznje sankcija Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima.

“To ponašanje pokazuje koliko je dramatična situacija u BiH. Smatram da postoje i druge teme kojima se treba baviti – da li svi građani imaju posao, kakav je iste zdravstva, okoliš, šta žele građani? To su pitanja kojima se treba baviti, a ne sa tri samoprokalmovana vladara. Fokus treba biti na građanima”, rekao je Franz u ekskluzivnom intervjuu za N1.

Govoreći o sankcijama Dodiku kazao je kako će tražiti “ubrzanje primjene sankcija protiv njega i ljudi koji ga okružuju, ali i preduzeća koja posjeduju”.

“Učinit ćemo sve da u BiH imamo društvo koje živi u miru i suživotu jer je BiH dio EU i tu pripada”, poručio je.

Kazao je kako Njemačka ima novu vladu u kojoj je njihova ministrica vanjskih poslova.

“Nadam se da je to naša šansa da se promijeni strategija i podrži ono što se tiče BiH”, dodao je i citirao jednu od rečenica iz koaliconog ugovora vlade: “Podržavamo napore za postizanje trajnog mira u BiH uz očuvanje teritoraijlnog integriteta, uz prevazileženje etničkih podjela”.

Istakao je kako su “međunarodna zajednica i SAD pokazale da su sankcije moguće te da upravo to mora uzeti u obzir EU kada govori o njenom daljem djelovanju”.

Drugi put je u BiH i smatrao je važnim da dođe ove godine i naglasi koliko je bitno da građani i demokratski birani predstavnici koji ne pripadaju konstitutivnim narodima imaju priliku izraziti svoje mišljenje. Najavio da će se zalagati da se i njihov glas čuje u EP-u.

Govoreći o Miloradu Dodiku, kazao je kako je za njega direktna razmjena informacija vrlo važna.

“Koliko znam, Dodik neće biti prisutan, ali važno mi je da čujem mišljenje Džaferovića i Komšića. Kako vide ovu situaciju i da li su spremni slijediti evropske vrijednosti. Bitno je gledati osobe u oči i lično razgovarati”, kazao je.

“Fokus moraju biit građani, a ne tri samoproklamovana lidera”
Franz je u poruci za građane BiH rekako kako Evropa, odnosno EP, ne govori jednim glasom kada je u pitanju strategija za BiH, ali da će se stranka Zelenih zalagati za promjenu te strategije.

“Ovaj proces mora biti transparentan. Ne smije se dešavati da se pregovori vode iza zatvorenih vrata bez da se informacije daju vani. Obećavam da ćemo se svim snagama boriti za to da predstavnici civilnog društva i demokratski izabrani predstavnici ostalih budu uključeni”, naglasio je.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…