ZDRAVLJE

Šećer nije jedina opasnost kada je riječ o dijabetesu: I omiljeni začin dovodi do bolestiIako česta upotreba kuhinjske soli može poboljšati ukus hrane, može također štetiti vašem zdravlju, povećavajući rizik od dijabetesa tipa 2. Nova studija sa Sveučilišta Tulane otkrila je vezu između česte upotrebe dodane soli i dijabetesa tipa 2. Istraživanje je također pokazalo vezu između česte konzumacije soli i većeg indeksa tjelesne mase (BMI) te omjera struka i bokova.

Studija je obuhvatila više od 400.000 odraslih osoba u Velikoj Britaniji i ispitivala njihovu konzumaciju soli. Sudionici su bili podijeljeni u pet kategorija prema tome koliko često dodaju so svojoj hrani, od “nikada” do “uvijek”. Tokom 12 godina praćenja, istraživači su otkrili više od 13.000 slučajeva dijabetesa tipa 2 među sudionicima. 

Uspoređujući sa onima koji su rekli da rijetko ili nikada ne koriste so, ljudi koji su često dodavali so imali su 13%, 20% i 39% veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, ovisno o čestoj upotrebi soli, prenosi klik.hr

Još uvijek nije potpuno jasno kako dodavanje soli može povećati rizik od dijabetesa tipa 2. Prema istraživačima, dodavanje soli može potaknuti ljude da jedu veće porcije hrane, što povećava izglede za pretilost i upalu, što dalje povećava rizik od dijabetesa.

Ako želite smanjiti unos soli, možete koristiti alternative poput začinskog bilja i limunovog soka umjesto soli ili začina bogatih natrijem, kao što je soja sos. Ove jednostavne promjene mogu imati pozitivan učinak na vaše zdravlje.

Također je važno izbjegavati namirnice s visokim udjelom natrija koje često konzumiramo, a to uključuje brzu hranu poput pizze, kruha, peciva, keksa i konzerviranih jela. Umjesto toga, birajte svježe ili smrznute perad, ribu i nemasne komade mesa umjesto mariniranih, dimljenih ili suhomesnatih proizvoda koji mogu sadržavati visoke količine natrija. 

Također, budite oprezni s dodacima poput preljeva za salatu, kečapa, umaka za roštilj i ljutih umaka jer često sadrže puno natrija. Pokušajte ih konzumirati povremeno i u ograničenim količinama.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top