Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine dešavanja na posebnoj sjednici u Narodnoj skupštini RS-a smatra postupkom sistemskog rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i otvorenog kršenja Dejtonskog sporazuma.

Saopćenje SDP-a BiH povodom sjednice u Narodnoj skupštini RS prenosimo u cjelosti:

– Današnji postupci u Narodnoj skupštini se ne mogu ocijeniti nikako drugačije nego kao korak ka namjeravanoj secesiji ovog dijela države Bosne i Hercegovine. Podsjećamo činitelje međunarodne zajednice da je Opći okvirni sporazum za mir akt koji je usvojen sa ciljem integracije države. 

U Članu I je navedeno da će strane “posebice potpuno poštovati međusobnu suverenu jednakost, rješavati sporove mirnim putem, te se suzdržati od svake akcije prijetnjom ili uporabom sile ili na drugi način, protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke neovisnosti Bosne i Hercegovine – naveli su iz SDP.

Kažu da, s obzirom da se posljednje aktivnosti odigravaju pod direktnim patronatom Republike Srbije i predstavljaju grubi napad na suverenitet, cjelovitost i političku neovisnost Bosne i Hercegovine, svaku raspravu i fokusiranje na druge teme kojim se ne adresira problem otvorenog kršenja Općeg okvirnog sporazuma za mir smatraju bespredmetnom i sekundarnom.

Iz SDP BiH očekuju hitnu reakciju međunarodnih institucija na sankcionisanju odgovornih i suzbijanju prijetnje suverenitetu Bosne i Hercegovine iz vladajućih političkih krugova u bosanskohercegovačkoj administrativnoj jedinici RS.

– Svako daljnje odlaganje sankcija odgovornim za avanturu koja ugrožava mir i stabilnost cijelog regiona predstavlja u stvari kupovinu vremena za one koji su se za zaštitu svog sumnjivo stečenog carstva spremni boriti preko leđa svojih obespravljenih sugrađana.

Svako ko misli da je vlastodršcima koji se kunu u interese svako svog naroda preči interes tog naroda nego vlastito bogatstvo i imanje gorko se vara. Zato pozivamo građane Bosne i Hercegovine da ne nasjedaju na ove provakacije. Bosna i Hercegovina će opstati i biti zemlja ravnopravnih i jednakih građana i naroda – navedeno je u saopćenju SDP-a BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…