Na posljednjoj, vanrednoj, sjednici Predsjedništva SDP-a koja je održana prije nekoliko dana usvojeno je 17 zaključaka, no javnosti su poprilično promakla posljednja četiri čiji je predlagač bio potpredsjednik Denis Bećirović.

Iako je, prema saznanjima portala Klix.ba, bilo manjih opiranja na kraju su svi jednoglasno usvojeni. Ipak, u javnosti nisu dobili dovoljno pažnje jer je, čini se, fokus potpuno otišao na odluku o povlačenju SDP-a iz pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Iako je i taj zaključak vezan za opasnu politiku vlasti u entitetu RS i zaključke Narodne skupštine, četiri zaključka u režiji vrha SDP-a tiču se direktno politike Milorada Dodika i njegovih političkih sljedbenika.

Iz tih zaključaka se može isčitati da ukoliko postoji ocjena da se ruši ustavni poredak BiH, onda ima smisla razmišljati o Pokretu na nivou cijele BiH na način da se sve probosanske političke opcije okupe i pronađu adekvatne načine da zaštite pravni poredak, mir, nezavisnost, suverentitet i teritorijalni integritet BiH dajući podršku svim institucijama da u punom kapacitetu rade svoj posao.

Prvi od tih zaključaka u dijelu “Odnos SDP-a BiH prema aktuelnoj krizi” kaže da Predsjedništvo SDP-a snažno naglašava strateško opredjeljenje da su interesi države Bosne i Hercegovine preči i važnijih od bilo kakvih uskostranačkih, grupnih ili individualnih interesa.

“U presudnim momentima za očuvanje političke nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine sve vladajuće i opozicione stranke moraju sarađivati na egzistencijalnim i strateškim pitanjima očuvanja mira i države.”

Naredni zaključak govori o formiranju Kriznog štaba za djelovanje u vanrednim okolnostima.

“U slučaju da u roku od 60 dana ne budu konkretno zaustavljene i stavljene van snage antidejtonske i antiustavne radnje organa bh. entiteta RS rukovodstsvo SDP-a BiH će formirati Krizni štab za djelovanje u vanrednim političkim okolnostima.”

SDP zatim inicira ideju o formiranju Pokreta za odbranu države BiH na državnom nivou ako ne budu stopirane radnje koje bi da ruše državu.

“U slučaju da ne budu konkretno zaustavljene antidejtonske i antiustavne radnje otvorenog rušenja države Bosne i Hercegovini, u naprijed navedenim rokovima, rukovodstvo SDP-a BiH će, pokrenuti aktivnosti s ciljem formiranja Pokreta za odbranu države Bosne i Hercegovine na državnom nivou.”

Predsjedništvo SDP BiH poziva da se u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH obavi tematska rasprava o zaključcima Narodne Skupštine Republike Srpske sa ciljem identificiranja stanja i pokretanja aktivnosti oko postizanja političkog kompromisa o politikama i mjerama za unapređenje funkcionalnosti institucija Bosne i Hercegovine.

Za sada nije poznato kakav će biti odgovor ostalih političkih stranaka, no očito da će morati razmisliti o ovim idejama ukoliko se vlasti RS-a nastave poigravati sa državom i institucijama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…