Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt rekao je danas da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik “prekoračio liniju retoričkog potpirivanja vatre” poništavajući odluke visokog predstavnika i ne priznajući Ustavni sud BiH.

Kako je, u intervjuu za njemački “Suddeutsche Zeitung” kazao Schmidt, njegova obaveza je osigurati civilnu provedbu Dejtonskog sporazuma, kao što stoji u Aneksu 10.

“Moj zadatak je da pritiskom i ukazivanjem to promijenim. Ako ne dođe do promjene ovakve politike, međunarodna zajednica mora djelovati prije nego što dođe do raspada BiH. Na raspolaganju su mi Bonske ovlasti koje uključuju i smjenu političara koji krše Dejton. Ali, iz najubojitijeg topa ne smijemo pucati sve dok postoje druga sredstva”, kazao je Schmidt.

Dodao da se međunarodna zajednica “tek sada počinje baviti Bosnom i Hercegovinom”.

“Greška je vjerovati da na zapadnom Balkanu ništa ne ide bez eksplozije i dima”, dodao je Schmidt.

Upitan da li je EU pogriješila što Dodiku nije uvela sankcije kao SAD, jer se tome protivila Španija, Schmidt je rekao da je sretan što je Heiko Maas pokrenuo tu raspravu a Annalena Bearbock je nastavila.

“Postoje druge članice EU koje to podržavaju. Optimist sam i mislim da će EU naći načina kako utjecati na Dodika”, naglasio je Schmidt.

Schmidt je na kraju poručio da je PIC na sjednici 7. i 8. decembra potvrdio da će svako kršenje Dejtonskog sporazuma imati posljedice, ali da se trenutno još vode razgovori s Dodikom.

“Znam da Dodiku hitno treba novac. S MMF-om, Svjetskom bankom, EBRD-om uspješno radim na tome da Dodik novac dobije samo pod strogim uslovima”, poručio je Schmidt.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…