ZDRAVLJE

Savjeti iz HemofarmaKratki vodič za zdravlje srca

Istraživanja pokazuju da je, u posljednih 15 godina, došlo do značajnog napretka u liječenju kardiovaskularnih oboljenja, te da se promjenom načina života i odgovarajućom terapijom može usporiti tok bolesti i poboljšati kvalitet života.

Većinu faktora rizika povezanih bolestima srca i krvnih sudova pacijenti mogu sami promijeniti, ali mnogi se, tek kad obole, odnosno dožive srčani ili moždani udar, odlučuju za značajne promjene načina i stila života.

Krenite sa zdravim navikama što prije, smanjite faktore rizika, a Hemofarm vam daje nekoliko savjeta kako to da uradite:

Fizička aktivnost

Nikada nije kasno da započnete sa fizičkom aktivnošću, jer je odlična za zdravlje srca. Poželjno je da 5 puta sedmično imate najmanje 30 minuta aktivnosti umjerenog intenziteta. Šetnja, kućni poslovi, ples – sve se računa! Iskoristite svaku mogućnost da budete aktivniji – idite stepenicama, zamijenite vožnju automobilom šetnjom, kada je to moguće hodajte ili vozite bicikl. Ukoliko radite kancelarijski posao, pravite kraće pauze za šetnju.

Tjelesna težina

Održavanje normalne tjelesne težine može umanjiti rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema. Jednostavna metoda koja pokazuje da li je osoba pothranjena, ima zdravu tjelesnu masu, prekomjernu težinu ili gojaznost je izračunavanje indeksa tjelesne mase. Idealno je da on bude između 18,5 i 24,9,  a sve preko ukazuje na višak kilograma i zahtijeva korekciju ishrane i tjelesne težine.

Unos hranljivih namirnica

Konzumiranje raznovrsne ishrane bogate svježim povrćem i voćem pomaže, kako u regulaciji tjelesne težine, tako i u regulaciji krvnog pritiska i holesterola. Poželjno je uzimati 5 porcija (po jednu šaku) voća, povrća ili orašastih plodova dnevno.

Ukoliko nije moguće održavati uravnoteženu i zdravu prehranu, dodaci ishrani mogu da pomognu očuvanju kardiovaskularnog zdravlja. Treba birati one dodatke koji imaju dokazane koristi za srce i krvne sudove. Danas se najviše preporučuju suplementi koji pomažu regulaciju masnoće (omega- 3 masne kiseline), povišenog krvnog pritiska (magnezijum), antioksidansi (koenzim Q10, polifenoli), te kombinacije vitamina  koji doprinose elastičnosti krvnih žila i smanjenju rizika od ateroskleroze poput kombinacije vitamina D3 i K2 i kombinacije vitamina B6, B12 i folne kiseline.

Držite krvni pritisak ispod 140/90 mg

Povišeni krvni pritisak ili hipertenzija je hronična bolest kod koje su vrijednosti krvnog pritiska iznad 140/90 mmHg pri ponovljenim mjerenjima, a koja za posljedicu može imati oštećenja krvnih sudova, srca, bubrega i drugih organa. Međutim, potreban je oprez i kada je pritisak iznad 130/80 mmHg jer se on smatra prvim stadijumom hipertenzije i ovo je upravo momenat kada možete da preventivnim mjerama smanjite rizik od daljeg razvoja hipertenzije i njenih posljedica.

Redovna kontrola masti u krvi

Visok nivo masti, holesterola i triglicerida u krvi, jedan je od najvažnijih faktora rizika za srčane bolesti  bolesti i moždani udar. Masne naslage koje se formiraju na unutrašnjosti krvnih sudova, mogu dovesti do oštećenja krvnih sudova, blokiranja protoka krvi u srce ili mozak, do stvaranja tromba i posljedično do srčanog ili moždanog udara.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top