BIH

Sastali se Dodik i patrijarh Porfirije: Mediji prenose – odnosi s Vučićem narušeni?Kako je saznao portal Nova.rs, Dodik i Porfirije su nakon ručka održali sastanak na kojem su razgovarali o svim aktuelnim temama

Predsjednik SNSD Milorad Dodik, koji je na opštim izborima bio kandidat za predsjednika Republike Srpske, danas u 14 sati bio je gost patrijarha Porfirija u rezidenciji SPC na Dedinju, saznao je portal Nova.rs

Ova vijest, međutim, nije javno objavljena, što se može dovesti u vezu sa informacijama da su odnosi Dodika i srpskih vlasti na čelu sa Aleksandrom Vučićem narušeni. Tek poslije saznanja da je portal Nova.rs obaviješten o sastanku, član Predsjedništva BiH objavio je na svom Instagram profilu da se vidio sa poglavarom SPC.

Nešto prije 14 časova u crnoj limuzini beogradskih tablica Dodik je stigao u Užičku 46, rezidenciju na Dedinju koju koristi Srpska pravoslavna crkva. Iako bi u nekim drugačijim okolnostima ovo bila jedna od udarnih vijesti dana, to danas nije bio slučaj.

Kako je saznao portal Nova.rs, Dodik i Porfirije su nakon ručka održali sastanak na kojem su razgovarali o svim aktuelnim temama. Od izbora u BiH do odnosa prema Rusiji… A upravo je odnos prema Rusiji, kako je Nova i ranije pisala, razlog zahlađenja između Milorada Dodika i Aleksandra Vučića.

Nakon sastanka, a zbog otkrića portala Nova.rs, čiji je fotoreporter zabilježio trenutak dolaska Dodika u rezidenciju patrijarha, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je objavio na svom Instagram profilu da se sastao sa patrijarhom Porfirijem.

Podsjetimo, od početka rata u Ukrajini predsjednik Srbije izbjegava da se opredijeli i nastoji da u cijeloj priči Srbija zadrži neutralnu poziciju. S druge strane, Dodik otvoreno podržava predsjednika Rusije Vladimira Putina. Upravo je Dodikova podrška Putinu bila povod za Vučićevu odluku da najprije napravi otklon od svog saradnika, a da potom i aktivno podrži njegove konkurente na nedavnim izborima u BiH.

Nova je nedavno prenijela i saznanja o tome da je Vučić u više navrata, tokom razgovora sa predstavnicima EU, kritikovao Dodikovo ponašanje i prisnost sa Putinom.

Da zahlađenje odnosa Vučića i Putina nije samo na nivou spekulacija potvrđuje i to da su lidera SNSD uoči izbora podržali i predsjednik Rusije Vladimir Putin i mađarski premijer Viktor Orban, ali ne i Vučić.

Predsjednik Srbije je 15. septembra izjavio da se neće miješati u izborni proces u Republici Srpskoj i da će narod izabrati onoga koga želi.

“Poštujem rukovodstvo RS, poštujem i one koji su u opoziciji i želim da ostanem neko ko podržava srpski narod u RS“, rekao je Vučić u Dnevniku bijeljinske BN televizije.

Upitan da li trpi međunarodne pritiske zbog politike rukovodstva RS, Vučić je rekao da o tome neće da govori, navodeći da poštuje rukovodstvo tog entiteta BiH, kao što poštuje i opoziciju.

S druge strane, Dodik je zbog ugrožavanja institucija BiH i secesionističke politike, pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. Spominje se i u izveštajima američkih službi, prema kojima je njegovo političko delovanje tajno finansirano iz Rusije.

Interesantno je napomenuti i da je 29. septembra u Banjaluci u Republici Srpskoj policija zaustavila i kontrolisala članove Srpske napredne stranke, Adama Šukala i Vladu Mandića. To se dogodilo tri dana pred opšte izbore u BIH.

Šukalo je tada za N1 rekao da su i saslušani u Upravi kriminalističke policije MUP-a RS.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top