Nije mu sporan prenos nadležnosti, već priprema za sjednicu NSRS o prenosu nadležnosti na Republiku Srpsku, poručio je šef SDS-a Mirko Šarović nakon saslušanja u Tužilaštvu BIH, a u vezi sa rušenjem ustavnog poretka BiH.

“Nisam svjedočio protiv bilo koga, nejasno mi je što smo kao šefovi opozicionih stranaka pozvani na ovo svjedočenje. Lično sam pojasnio samo poziciju SDS-a u ovom procesu kao šef političke stranke. Mi smo jednim dijelom i apstinirali, nismo prisustvovali glasanju“, rekao je predsjednik SDS.

Šarović je dodao da nije siguran u kom pravcu proces u Tužilaštvu BiH ide, te da ne zna ništa posebno. Dodao da je uloga SDS-a u procesu jasna, da je njegov govor u NSRS poznat, te podsjetio da SDS nije učestvovao u glasanju 10. decembra, javlja N1.

“Rekao sam da za mene nije sporan prenos nadležnosti na nivo Republike Srpske, ali sa političke strane smatrali smo da smo trebali prije toga postići unutrašnji konsenzus. Za mene to nije sporno, legitimitet je nešto što je postojalo“, rekao je nakon saslušanja.

Predsjednik SDS je dodao da bi volio da nije pozvan.

“Što se tiče, da li je opravdano Tužilaštvo ili ne, ja sam začuđen da se to pitanje pokreće. Pitanje zakonitosti, to nije pitanje za političku stranku. Da li je nešto zakonito ili ne o tome treba da vode računa drugi“, zaključio je Šarović.

Na koncu, na pitanje da li je sjednicom NSRS narušen ustavni poredak BiH, Šarović je rekao da smatra da nije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…