Samostalan rad je stvorio čovjeka i sve njegove sposobnosti, kao što je on tvorac civilizacije i uopšte uslov svakog razvitka. Usluge dobronamjernih naših spasitelja su naši protivnici. Pravu uslugu nam ustvari čine samo oni koji su nam, umjesto pomoći, pružili priliku da sami sebi pomognemo. Bez samopomoći nema pomoći, kazuje mudra misao nepoznatog autora o ljudskom radu.

A Sarajka Irena Ilić Garland stoji iza, od isključivo domaćeg meda izrađenog, prvog bh. soufflea od meda, koji je nastao iz potrebe da svom sinu Thomasu, koji boluje od astme, ovu kvalitetnu namirnicu u ishranu uvrsti na drugačiji način.

“Kao astmatičaru i djetetu sa teškim alergijama, od strane ljekara je  preporučeno da jača imunitet, te mu je savjetovan med kao jedna od glavnih namirnica.  Međutim, kao i kod svakog djeteta i kod njega je vremenom došlo do zasićenja pri standardnoj konzumaciji meda. Bila sam prinuđena naći način kako da ga ponovno zavoli, jer sam svjesna važnosti meda u ishrani, a i znamo da ovu namirnicu od davnina nazivaju ‘tečnim zlatom’”, priča Irena na početku razgovora za “Nezavisne”.

Samohrana majka dalje pripovijeda da su se, kada je sinu i prijateljima predstavila prvi bh. souffle od meda sa različitim ukusima, nizali samo pozitivni komentari.

“Samim tim što se tražila kašika više, uradila sam ispitivanje tržišta i došla do podatka da 80 odsto ljudi konzumira med samo kada se razboli, odnosno zimi,  nekako se med podrazumijevao kao sezonska namirnica. To je za mene značilo veliko ‘da’ kao odgovor na pitanje da li je ‘Tobee.organic’ potreban bh. tržištu”, priča majka koja je pronašla način da u sinovoj ishrani zadrži med.

Prije samog ulaska u svijet pripreme soufflea od meda, za naše prostore nesvakidašnje poslastice, bilo je potrebno imati određena znanja o medu kao namirnici, ali i o tome kako se kombinuje sa drugim namirnicama.

“Dok sam istraživala, naišla sam na članak da je ideja pripreme ove zdrave poslastice nastala u Kanadi. Tamošnji lokalni pčelari nisu se željeli pomiriti s prirodnim postupkom kristalizacije meda, preferirajući nježnu teksturu od ušećerenog proizvoda. Svaki put topljenje meda nije bilo opcija, jer bi se ponovno stvrdnuo. Stoga su njihovi tehnolozi razvili poseban algoritam djelovanja koji je omogućio uništavanje kristala pčelinjeg proizvoda, što je njegovu strukturu učinilo gustom”, pripovijeda Irena.

Souffle se zapravo dobija kada se med u fazi kristalizacije obrađuje pomoću homogenizatora, u kojem se kristali meda razbijaju i trajno ostaju u tom obliku.

“Mogli bismo reći da je med i dalje kristalizirani med, ali sa tako malim kristalima da izgleda poput kreme. A bijel i prozračan poput kreme napravio je pravu revoluciju na tržištu – svi su željeli probati ovaj ukusni desert”, govori Irena i dodaje da med koji koristi za izradu soufflea otkupljuje od lokalnih proizvođača čiji su proizvodi sertifikovani, što je i jedan od važnih uslova za bavljenje ovim poslom.

Irenu smo dalje pitali kako teče proces izrade soufflea od meda, te koje je tehnike potrebno ispoštovati da bi se dobio konačan proizvod oslobođen umjetnih šećera i aditiva.

“Princip proizvodnje u osnovi je tehnologija koja se temelji na procesu miješanja prirodnog meda pri malim brzinama i pri niskim temperaturama prilično dugo vremena. Unatoč prividnoj jednostavnosti, tehnologija zaista nije jednostavna. Posljednjih godina popularan je med sa dodatkom bobica ili orašastih plodova, a takav med u procesu mućenja dobiva okus, boju i aromu svojstvenu dodanom sastojku. Tako, na primjer, kad se pomiješa sa bobicama brusnice, med dobiva crvenkastu nijansu, ugodnu kiselost i aromu brusnice. Sa sve većim brojem mogućnosti dodavanja okusa dobiju se nove, ponekad neočekivane, kombinacije okusa. Dok je izgled gotovog soufflea od meda sličan vrhnju ili kondenziranom mlijeku, a nakon obrade smjesa zadržava okus i korisna svojstva”, objašnjava žena koja se hrabro upustila u posao koji joj je bio nepoznanica.

Na pitanje da li se dešavaju situacije kada ne ide sve po planu, kada ne dobije ukus kakav je htjela, te da li se “podvale” greške u nekom od procesa proizvodnje koje je potrebno ispoštovati, kazuje: “Naravno da bude i tih situacija. I volim da bude! Na svakoj toj grešci učim, što moj proizvod čini svaki put boljim i ukusnijim.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…