BIH

Sarajevski policajci od vozača uzimali novac pa plaćali 50 posto manje kazne, ostatak uzimali sebiPrvi način je bilo uzimanje mita, a zauzvrat nisu izdavali prekršajne naloge.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona, po nalogu Tužilaštva KS, započeli su realizaciju akcije kodnog naziva “Sparta”.

U toku su pretresi na više lokacija u cilju dokumentiranja koruptivnih krivičnih djela za koja su osumnjičeni policijski službenici MUP-a KS.

Kako saznajemo, tri pripadnika sarajevske policije su lišena slobode zbog uzimanja mita od vozača.

Kako piše Klix, njih trojica su na ulicama Kantona Sarajevo zaustavljali vozila sa stranim registarskim tablicama, a zatim ilegalno uzimali novac od stranih državljana na dva načina. Prema prvim informacijama, oštećene su desetine osoba.

Prvi način je bilo uzimanje mita, a zauzvrat nisu izdavali prekršajne naloge.

Drugi način je da su izdavali prekršajne naloge, naprimjer u iznosu od 100 KM, i novac odmah uzimali na licu mjesta od vozača bez da su ih obavještavali da imaju mogućnost platiti 50 posto kazne u roku od osam dana. Tako su osumnjičeni policajci pola novca uzimali sebi, a drugom polovicom iznosa su uplaćivali kaznu uime vozača kojeg su kaznili.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top