Državni tajnik za Europu u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova oprostio se od zemalja zapadnog Balkana jer nastavlja karijeru kao bliski suradnik novog kancelara Olafa Scholza, piše Deutsche Welle.

“Zaista mi je stalo do zemalja ove regije i ne mogu zamisliti svoj oproštaj bez zemalja zapadnog Balkana. Zapadni Balkan i za novu vladu Savezne Republike Njemačke imat će iznimno važnu ulogu. Budući da sam i sam sudjelovao u koalicijskim pregovorima u dijelu koji se tiče zapadne Europe, budite uvjereni: Mi ostajemo uz vas i bit ćemo vaša podrška”, poručio je Roth na oproštajnom sastanku s bosansko-hercegovačkim novinarima, posebno zahvalivši predstavnicima civilnog društva koji se zalažu za demokraciju, mir i pomirenje.

Ovaj njemački političar ipak ne krije razočaranje sporim napretkom BiH.

“Stječe se dojam da se u ovih 26 godina mira tako malo toga promijenilo u ovoj zemlji i da 26 godina iznova pričamo o istim stvarima. Želio bih vidjeti BiH u kojoj nije bitno kojoj vjeroispovijedi ili etničkoj skupini pripadaš i u kojoj postoje samo građanke i građani ove zemlje. Potrebno je da se konačno premoste etničke podjele u ovoj zemlji”, smatra Roth.

Susret ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković i dosadašnjeg njemačkog ministra Heika Maasa proljetos u BerlinuSusret ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković i dosadašnjeg njemačkog ministra Heika Maasa proljetos u Berlinu FOTO: DW

Njegov odlazak, kao i nova vlada u Njemačkoj koju će sada predvoditi SPD, događa se u vrijeme jedne od najvećih političkih kriza u BiH i aktivnih pregovora bh. političara oko reforme Izbornog zakona pod aktivnom medijacijom američkih i EU-diplomata.

U Njemačkoj dolazi nova vlada i nova ministrica vanjskih poslova, ali dosadašnji tajnik za Europu otkriva što je rečeno i u koalicijskim pregovorima: Bosna i Hercegovina će za novu vladu biti čak veći prioritet.

Politička kriza traje mjesecima, točnije od kraja srpnja, kada su predstavnici političkih stranaka iz RS-a odlučili ne sudjelovati u radu državnih institucija, parlamentu BiH, Vijeću ministara i Predsjedništvu. To se dogodilo na inicijativu srpskog člana predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, a kao reakcija na odluku bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH gdje se negiranje genocida smatra kažnjivim, kao i veličanje osoba osuđenih za ratne zločine.

To je bio i povod za još žustriju retoriku o secesiji, najavama o rušenju zakona o Oružanim snagama BiH, Uprave za neizravno oporezivanje BiH, Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća…

No, kako je rekao odlazeći njemački državni tajnik iz Ministarstva vanjskih poslova zadužen za Europu, na to se neće gledati skrštenih ruku.

“Ova destruktivna politika, politika secesije, bojkota i blokade institucija je neprihvatljiva. Tko to čini, on zaista čini grijeh prema budućnosti i perspektivi ove zemlje. To neće skrštenih ruku gledati niti EU, niti Njemačka i to sam vrlo jasno dao do znanja u mojim razgovorima i naglasio da se to konačno mora prekinuti. EU sve opcije ima na raspolaganju i sve instrumente na stolu. U to se ubrajaju i sankcije i ovdje se ne radi samo o gospodinu Dodiku”, ozbiljno je upozorio Michael Roth.

Sankcije su, kako kaže, jedna od mogućnosti za koju je potrebna suglasnost, što nije jednostavno, ali ti alati postoje i koriste se u EU-u.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…